post

На пазара има безброй видове изолационни материали, които могат да осигурят топлината, от която се нуждае вашия дом. Ако тепърва сега започвате вашето търсене на най-подходяща изолация на къща, то от Qjob са изработили подробен материал за цената на изолацията и какъв бюджет ще трябва да си подготвите. Благодарение и на техните съвети можем да ви разкажем малко повече за параметрите на различните видове изолации и кое какво означава. Нека да започваме.

Кои са важните характеристики, за които трябва да следите?

При изолацията най-важното нещо е тя да задържа топлината. Тоест най-основното нещо, което трябва да гледате са топлоизолационните качества на материала. На някои места, те биват наречени и коефициент на топлопроводимост.

След това може би идва ред на цената на материала, която ако е прекалено висока, може да не ви влиза в бюджета. Майсторите съветват да внимавате и с паро-пропускливостта. Устойчивостта на стареене пък може да ви покаже кога ще трябва да я подмените с нова. Класът на горимост пък е защитата на изолацията от пожар при инциденти. И макар това да е само предпазна мярка никак не е лошо класа на горимост да е висок, за да може да се чувствате по-сигурни.

Кои са най-често срещаните изолации?

Каменна вата

Тя се изработва от базалтови скали, които се разтапят. На практика каменната вата е камък, който  е много добра изолация от огън, силен шум и студено време. Каменните вати могат да бъдат с влакна, разположени в две различни посоки – хоризонтално и вертикално. Освен това, една изолация от каменно-минерална вата може да бъде поставена при вентилируеми и при контактни системи.

Експандираният пенополистирол (EPS)

Това е официалното име на така познатият ни стиропор, който всъщност е бранд, а не име на продукт. Той е патент на немска компания. Материалът е доказал високо качество и днес се използва почти навсякъде в строителството. Предлага високо ниво на защита от огън и може да го откриете с най-различна дебелина. Самото устройство представлява изкуствен полимер, чийто клетки са пълни с въздух. Има дори вид EPS, който е с  добавка графит. По този начин се превръща в още по-добър материал за шумоизолация и топлоизолация.

Неопор

Този материал притежава високо ниво на топлоизолация. Той е с вграден графит и това на практика спира топлината да преминава през него. Неопорът също така е с много добри показатели за шумоизолация и се предпочита при натоварени градски региони. Всичко това е заради свойствата на графита, който е невероятен изолатор. Може да намерите неопор с най-различна дебелина, като минималната в 2.5 см. Ако изолирате с него къщата си, то ще успеете да увеличите енергийната ѝ ефективност към 70%.

Защо е добре да се снабдите с външна изолация?

Много хора считат че вътрешната и външната изолация ще свършат една и съща работа. Истината е обаче, че това не е вярно. При вътрешната изолация, точката на замръзване се пада в самата изолация, докато при външната – извън стената. При вътрешната изолация, когато се спре отоплението, стаята бързо изстива и стените стават студени. При външната самата стена се загрява и служи да отдава топлина на по-късен етап. Тоест дори и отоплението да се спре, стената отдава част от топлината, която е събрала на по-ранен етап.

Няма да споменаваме всички процеси, които се случват при една неизолирана стена. Най-вероятно сами сте наясно, че тя на практика губи почти цялата топлина, която има в стаята. Освен това много лесно се появява мухъл и плесен, както и сметките за тока са ужасно високи.

Да си сложите външна изолация на дома може да ви изглежда като висок първоначален разход, но той определено си заслужава. Само така може да разчитате на топлина и на ниски разходи през зимните месеци.

izolacii-2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *