post

Световната икономика се очаква да нарасне с 4 процента през 2022 г. спрямо темпа от 5,5 процента през 2021 година, а през 2023 г. растежът ще се забави още – до 3,5 процента на фона на нови вълни от Ковид-19, проблеми на трудовия пазар, напрежение в снабдителните вериги и ускоряваща се инфлация. Това сочи докладът “Ситуация и перспективи за световната икономика 2022” на ООН, цитиран от Ройтерс.

Темпът на растеж от 2021 година, последвал свиването с 3,4 процента от 2020-а, е започнал да се забавя към края на годината, включително в големи икономики като Китай, ЕС и САЩ, тъй като ефектът от фискалните и парични стимули е отслабнал и са се появили големи нарушения във веригите за доставки.

Наред с продължаващата пандемия “засилващият се инфлационен натиск в големите развити икономики и в множество развиващи се страни представлява допълнителен риск за възстановяването”, според анализа, изготвен от Департамента на ООН по икономически и социални въпроси.

Докладът предупреждава също така, че очертаващите се дългосрочни последици от коронавирусната пандемия са по-високи нива на неравенства между и вътре в страните.

“За преобладаващото мнозинство от развиващите се държави пълното възстановяване на брутния вътрешен продукт на човек от населението ще остане труднопостижимо. Разликата между това, което те ще постигнат, и това, което биха постигнали без пандемията, ще запази и през 2023 година”, според експертите.
В контраст, за развитите икономики се очаква към 2023 г. показателят да се възстанови почти напълно спрямо предпандемичните прогнози, допълва документът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *