post

Народното събрание регламентира преминаването на Българската банка за развитие (ББР) в Министерство на иновациите и растежа. Това се случи, след като народните представители приеха промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Законопроектът бе внесен от “Продължаваме промяната”, “Има такъв народ” и “Демократична България”.

Измененията са във връзка с Решение на Министерския съвет от 30 декември 2021 г., от което е видно, че Българската агенция за инвестиции преминава към Министерството на иновациите и растежа, както и че министърът на иновациите и растежа упражнява правата на държавата в капитала на “Българска банка за развитие” ЕАД.

Поправките идват и са свързани със структурните промени за разделяне на Министерството на икономиката на две отделни ведомства.

Преди време от опозицията упрекнаха управляващите, че промените не са минали през ясно обществено обсъждане, а те пък обясниха, че това не е необходимо, тъй като поправките са технически. След дълги спорове какво е било управлението на инвестициите през последните години, промените бяха приети на първо четене.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *