post

За последните 30 години се видя, че всяка криза се отразява различно на пазара на имоти. Това каза Младен Митов от “Явлена” по време на конференция за пазара на имоти. по думите му в момента никой не може да прогнозира пазара. Според него е възможно, след като цените продължиха да растат заради голямото търсене и след началото на пандемията, сега те да достигнат плато, на което да се задържат заради това, че, от една страна, предприемачи временно отказват да продават, а купувачи – да купят точно в момента. Последното важи и за такива, които вече са получили одобрение от банка за получаването на кредит.

По данни на “Явлена” за последните две години средната цена на жилищата в София се е покачила с близо 29%, като най-висок е ръстът при двустайните – с 33%. В това време около една трета от сделките са с апартаменти ново строителство. Тъкмо поради това е важно дали ще има достатъчно предлагане, или заради войната и инфлацията ще се стигне до по-голям дефицит.

По данни на Националния статистически институт въведените в експлоатация през последните 2 години са 10 хил. единици и се очаква около 20-25 хил. да влязат. Въпросът е дали тази прогноза ще се осъществи и тези започнати проекти ще бъдат завършени.

Посочи, че заради геополитическата обстановка се наблюдават първите признаци на “охлаждане” на имотния пазар. Тъкмо и по тази линия идват основните рискове пред него – влошаване на икономическата среда, срив в доставките, галопиращи енергийни цени, дисбаланс между търсенето и предлагането и др.

Подобни съображения карат решени купувачи доскоро да сложат на пауза плановете си и да помислят дали пък точно в момента е важно да си купят жилище. Митов посочи и че има голяма неяснота по линия на банковите лихви в България.

Все пак отбелязва, че периодът от началото на пандемията е особено печеливш за ваканционните имоти. От 2020 г. морските жилища са поскъпнали с 25-40%, а в планините дори с повече, като основните купувачи са българи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *