post

Всички видове помещения подлежат на боядисване. Някои от тях обаче имат нужда от специализирани продукти. Причината е, че съществуват сгради, използвани за по-специфични цели, в които механичното въздействие и постоянната среда биха създали рискове за нейната цялост, включително и за облика на стените и таваните.

В такива случаи се използва нестандартни интериорни (латексни или блажни), а епоксидна боя с висока устойчивост. Какво представлява тази боя, къде и как може да се използва, както и какви са нейните основни предимства, ще разберете в редовете по-долу.

Същност на епоксидната боя

Епоксидната боя не е традиционна боя или покритие. Тя се характеризира с висока степен на устойчивост, поради което намира специфично приложение в индустриалния сектор. Епоксидната боя е високоефективна, като типично за нея е и че е двукомпонентна.

Единият от елементите ѝ представлява смола или вид полимер, добре познат в практиката и под наименованието полиепоксид, а другият – втвърдител, прах или аерозол. Епоксидната смола е причината и едноименната боя да бъде толкова устойчив и надежден материал.

Причината е, че при добавянето на катализатор към нея, смолата силно се втвърдява. По този начин тя става значително по-устойчива от което и да е друго покритие, използвано за подове и таван. Освен че издържа на химикали, различен вид натоварване и триене, епоксидната боя притежава и следните допълнителни характеристики за още по-висока степен на устойчивост и надеждност:

 • Водоустойчивост, поради което нерядко се използва и за целите на хидроизолация в мокри помещения, както и за боядисване на басейни.
 • Адхезия към бетонни, метални, пластмасови и други типове повърхности с висока плътност.
 • Устойчивост на силно нагряване и екстремно високи температури.
 • Всякакъв тип неблагоприятни атмосферни и климатични условия.

Къде най-често се прилага епоксидната боя?

Традиционно, епоксидната боя се прилага в индустриалния сектор. Най-често става въпрос за производствени цехове, в които стените и таваните са подложени на силен натиск или въздействие на тежки химикали. Този вид покритие обаче, е толкова устойчиво, че издържа дори на места като петролни рафинерии, а и се смята за най-надеждната алтернатива за боядисване на спортни игрища и терени.

Епоксидната боя може да се приложи и всякакъв друг тип закрити и открити повърхности от бетон, замазка, саморазливни подове. Трябва да отбележим, че тя все по-често се предпочита и като алтернатива на класическите интериорни бои за домашна употреба.

Кои са плюсовете на епоксидната боя?

Епоксидната боя, определено, е надежден покривен материал, от който продължава да се възползва и производството, и обикновеното домакинство. Това съвсем не е странно или нелогично предвид дългия списък на нейните предимства:

 • Устойчивост, без аналог и на редица негативни фактори
 • Намира широко приложение
 • Сравнително лесна за експлоатация
 • Налична е в достатъчно богата палитра от цвете и нюанси
 • Достъпна цена предвид качественото покритие, което предлага
 • Разполага и с противоплъзгащи свойства
 • Може да се нанася на широк кръг от повърхности в зависимост от материала им
 • Предлага висока степен на прилепване към повърхността
 • Има изключително дълъг живот, без необходимост от специфична поддръжка
 • Може да се намери лесно в търговската мрежа

Все пак, за да извлечете всички ползи от използването на епоксидна боя, ние горещо ви съветваме да заложите на такава от надежден производител и да я закупите от търговец с отлична репутация. Препоръчваме ви да разгледате асортимента в Izobul – онлайн магазин за строителни материали, сред които и висококачествени епоксидни бои.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *