post

Защо диванът не може да е с гръб към входа? 

Как да превърнем масата за хранене в уютен домашен офис? 

Какво не е наред със сивите стени? 

Какво ни кара да се чувстваме добре в някои домове, а в други не?

Най-добре се чувстваме в интериори, отразяващи характера на собствениците. Такива къщи са последователни, автентични, пълни с лични подробности, които разказват историята на обитателите. Снимки, семейни дрънкулки, предмети с душа, колекции от графики, книги са като лични следи, а когато ги няма, се чувстваме неудобно. Не без основание се казва, че къщата е нашето огледало, защото показва кои сме и кое е важно за нас. Къщите, в които има баланс между вниманието към декора и функционалността, също са приятелски настроени – можете да видите, че някой живее там, че животът тече. Предметите имат своето място в тях, но можете да ги докосвате и използвате свободно. Уют добавят и естествените цветове, слоевете материи и атмосферното осветление.

Помагате ли да се направят щастливи домове, когато те са такива?

Трябва да помним три неща. Първият е красотата, т.е. уникалната комбинация от стил и цвят, която отговаря на нашата личност. Когато избирате елементи от интериорния дизайн – мебели и аксесоари, следвайте не модата, а каква атмосфера искате да постигнете в интериора, какво ви подхожда, от какво имате нужда, кой сте.

Второ?

Поръчка. Не купувайте ненужни неща, дори когато подобно пазаруване подобрява настроението ви, не затрупвайте гардеробите с дрехи, разделете ежедневните туники, блузи или панталони от официалните рокли, кухнята с пособия и джаджи, които не използвате, а баните са пълни с козметика. И не блокирайте всеки ъгъл – оставете свободно пространство. Когато имаме твърде много неща, ние се задушаваме. Всяка ненужна вещ подсъзнателно ни влияе, дори и заключена в килера, тя е символ на несвършена работа и невзети решения. Така че изберете неща, които имат приятни спомени или истории, свързани с тях. И третото нещо – потребности. Нуждата от сигурност остава постоянна. За да го осигурите, къщата трябва не само да бъде добре обезопасена срещу кражба с взлом. Ние също трябва да сме в безопасност. Какво означава? Например, че диванът в хола трябва да е поставен така, че да виждаме входа, иначе подсъзнателно ще изпитваме безпокойство.

Така например по време на пандемия е важно да има къде да работите у дома. Как да ги подредим?

На първо място отделете мястото за сън, работа и следобедно-вечерна почивка. Има няколко прости начина да направите това. Преди работа оправете леглото – мозъкът ще получи сигнал, че навлизате в активната фаза. Намерете постоянно място за работа – ако нямате бюро, може да е маса за хранене. И не забравяйте да поставяте върху него само нещата, от които се нуждаете по време на работа. Когато си почивате, сменете мястото – отидете в кухнята за кафе или на дивана в хола – очите ще си починат от компютъра, а умът ще получи сигнал, че е време за кратка почивка. В домашния офис също така си струва да се погрижите за предмети, които ще ви вдъхновят и ще ви заредят с добро настроение. Ако използвате тетрадка, купете такава с красива корица. Когато бюрото е до стената, закачете на него дъска с хубави илюстрации или графики, които харесвате. Някои ритуали също работят добре – чай в любимата ви чаша или включване на дифузер с етерични масла. Когато приключите, почистете: затворете лаптопа си, съберете бележките си.

Важно място в дома е всекидневната – как да я подредим, за да се чувстваме добре в нея?

На първо място, диванът, както вече споменах, трябва да гледа към входа, в противен случай, седейки с гръб към вратата, ще се почувствате застрашени. Второ, килимът – купете най-големия, който можете да си позволите. Тя е рамката на къта за сядане – тя трябва да е по-широка от дивана и на нея да влизат поне предните крака на фотьойлите. Трябва да е приятно за крака, изработено от качествени, естествени материали. Така че, ако можете да си позволите само малък килим за хола, откажете се от него. Третата точка е осветлението. Дневната е място за релакс, така че светлината тук трябва да е успокояваща. В допълнение към горната лампа, която замества слънчевата светлина (и не свети вечер), погрижете се за аплици, подови лампи или малки, стоящи върху шкафове. Такова осветление е не само атмосферно, но също така ви позволява да се успокоите и да се отпуснете.

А кое е “щастливото място”, което всеки от нас, според вас, трябва да има?

През деня ни трябват поне 15 минути, за да останем сами със себе си. Понякога е трудно да ги намерите, но си струва да се погрижите. Би било идеално да имате собствена стая, но това не винаги е така. След това можете да се договорите с останалата част от домакинството, че в определен ден или в определен час, например, спалнята, която споделяте със съпруга си, е само на ваше разположение. Седнете в любимото си кресло облечени в изключително красив и съблазнителен сатенен комплект с книга в ръка или практикувайте йога. Погрижете се за малките удоволствия през това време, заобиколете се с неща, които харесвате, например облегнете гръб на любимата си възглавница или запалете ароматна свещ.

Казвате също, че къщата трябва да ни прегръща, което е…

Погрижете се за психологическата страна, така нареченото „благополучие“. Комбинацията от цветове, шарки, материи, миризми и звуци, с които сетивата ни контактуват, влияе върху това как се чувстваме вътре. Тоест: уютни, приятни на допир материи, възглавници, килими, миризми, които ни създават добро настроение или например са свързани с детството, любима музика или вкусове, ястия, приготвени за подобряване на настроението ни, т.нар. comford food“. Всичко това също допринася за това да живеем добре на дадено място. И разбира се цветовете .

Защо са толкова важни?

Животът без тях е лишен от емоции. Моят съвет – не живейте в сиво. Въпреки че се смятат за елегантни и изискани, те действат по-скоро потискащо, отколкото ободряващо на психиката ни. Използвайте други цветове, ако наистина ги желаете. Не е нужно да са ярки, достатъчни са приглушени или просто цветни акценти. Струва си да изградите палитра от повече от един цвят, малко като в естествен пейзаж. Изберете тези, които ни напомнят добре, дори от детството.

Уютни ли са цветовете?

Да, това са естествени цветове – кафяво, бежово, нюанси на пясък, зелено. Те са “зареждащи”, успокояващи тялото, емоциите и ума. Дори не ви трябва боя, за да ги имате у дома. Достатъчно е да въведете дървени елементи и да закупите растения. Мисля, че си струва да има поне по един във всяка стая.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *