post

Новият проект в Самоков включва затворен комплекс с 36 къщи, хотел, конферентен център, публични пространства и ресторанти с чиста храна собствено производство. Спортно-възстановителната част на комплекса предлага нова мултифункционална зала за 3000 човека, тренировъчни и фитнес зали, плувни басейни, медицински и спа център.

До края на годината предстои да завърши изграждането на мащабния нов комплекс СамЕлион в най-зелената част на Самоков. Проектът следва концепцията за здравословен живот близо до природата и предлага съобразена със заобикалящата среда архитектура с уникална комбинация от функции и пълен достъп до разнообразни спортни и възстановителни услуги. Освен просторен жилищен комплекс с 36 къщи за продажба, СамЕлион включва публична част с хтел, голям спортно-възстановителен център със зала за 3000 човека и разнообразни пространства за спа, спорт, релаксация издраве, достъпни за всички живущи и посетители. Инвеститор е “Самел-90” АД — един от най-големите работодатели и производители в Община Самоков, който влага над 80 млн. в територията от 70 декара, създавайки нови условия за заетост, туризъм и организация на мащабни спортни събития в региона.

Самелион-снимки

Безспорно предимство на СамЕлион е локацията на 960 м надморска височина, в периферията на град Самоков. Комплексът е разположен в подножието на Рила и в непосредствена близост до река Искър, на 50 км от София и 10 км от курорта Боровец. Местоположението предлага южно изложение, чист въздух, панорамна гледка към планината и лесен достъп до парковата зона до река Искър и ски пистите на околните курорти. В близост се намират и минералните извори в Белчин бани, красивият язовир Искър и ски зона Мальовица, откъдето започват някои от най-живописните екопътеки и туристически маршрути.

Концепцията на новия зелен комплекс е вдъхновена от близостта с планината и цели да предложи отлични условия за живот на бъдещите си обитатели. 36-те еднофамилни и двуфамилни къщи в комплекса вече имат акт 14 и са разположени изцяло в паркова среда. Те имат висока степен на завършеност и се предлагат с напълно обзаведени бани и санитарни помещения, подови настилки и газифициране. Всеки от домовете е оборудван с инсталации за отопление, вътрешни стълби и парапети, системи за осветление, възможности за „умен дом“ и пренос на глас, данни и видео сигнали. Комплексът разполага с достатъчно паркоместа и пешеходни алеи, а в публичната част резидентите могат да ползват магазини, детски център, ресторанти с продукти собствено производство, както и всички спа и спортно-възстановителни услуги.

20200319_SAT_SAMELYON_CGI21_07c

Обществената зона на комплекса е разположена в северната част на имота, където са и многофункционалната сграда с хотел, ресторант, конферентен и спортен център. Там е позициониран и специализираният медицински център, който ще предлага функционална диагностика и рехабилитация за всички живущи и гости.

“Основната идея в генералния ни план за комплекса беше обединяването на зони и сгради с различни функции в единно цяло, без да се нарушава чувството за обитаване на паркова среда.”, разказва за концепцията на СамЕлион арх. Любомир Станиславов от “S Architectural Team”. “Водещата ни цел беше да се впишем устойчиво във всички природни дадености на терена. Това се вижда и с просто око в очертанията на сградите, които са вдъхновени от магичните форми на Рила и следват естествените извивки на планината.”

Самелион

Основен вдъхновител и двигател на комплекс „СамЕлион“ е инж. Петър Георгиев — председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Самел-90“ АД и председател на Съвета на директорите на „СамЕлион“ АД. В ролята си на президент на баскетболния клуб Рилски спортист и председател на Националната баскетболна лига за мъже в България, той цели да привлече и много нови инвестиции в региона, като създаде отлична база за големи спортни събития и тренировъчни лагери. За мащабната си инициатива през 2022 г. инж. Георгиев е отличен с наградата “Инвеститор в община” на Национално сдружение на общините в Република България, налагайки СамЕлион като пример за обществено-значим проект за цялата страна.

“В СамЕлион съчетаваме модерна архитектура с хармония и съжителство с природата, здравословен и активен начин на живот със сигурност и спокойствие. Целта ни е да създадем модерни условия за спорт и възстановяване, и да ги съчетаем със съвременната идея за качество на живот.”, обяснява инж. Георгиев идеята на комплекса. “За мен работата е кауза. Работим по този проект с изключителни професионалисти, много от които са от Самоков. Екипът дава най-доброто от себе си и постигаме заедно целта да създадем едно различно място в България.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *