post

Експерти от Световната банка и Европейска инвестиционна банка ще помагат при разработване на законодателството при еврофондовете за следващия програмен период. Това каза министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев на среща с журналисти.

За целта в края на месец януари ще бъде подписан и меморандум. “След една година усиляи ние сме на финалната права и се фокусираме върху тези финансови инструменти, които ще донесат полза”, обясни Дончев.

По думите му от ЕИБ ще съдействат за техническа помощ при ОП “Транспорт”, при схемите за регионално развитие. От Световната банка пък очакваме помощ за разработване на стратегия във ВиК сектора. Средствата за тези консултации идват от парите за техническа помощ, заделени от еврофондовете по сегашните оперативни програми.

До края на годината се надявам да имаме и готов закон за еврофоносвете, който да започнем да прилагаме още в следващия програмен период, каза министърът.

Той изрази оптимизъм за очакваните резултати при изпълнение на европрограмите през тази година. “Поставям си като цел 90% договореност от ресурса по всички програми и да бъдат изплатени 38-40% от субсидиите.”, подчерта той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *