post

Global Trade Centre, една от водещите имотни компании в Централна Европа, която има и проекти в България, отчете рекордна загуба за за миналата година, пише Financial Times, цитиран от Darik Finance.

Пазарната капитализация на компанията е достигнала над 3 млрд. долара преди кризата, като основната загуба е дошла от проблемите на вътрешното потребление и имотните пазари в България и Румъния. През миналата година GTC е отписала активи на обща стойност 296 млн. евро, от които 190 млн. евро са загуби, свързани с инвестициите в България и Румъния.

За миналата година дружеството отчете нетна загуба в размер на 338 милиона евро, спрямо печалба от 29 млн. евро през 2010 г.

Междувременно Ели Алрой, председател на борда и един от основателите на GTC обяви, че подава оставка, основно по лични причини.

Той коментира в мотивите за оставката си, че компанията не е могла да избегне европейските проблеми и пазарните кризи през втората половина на 2011 г. са довели до значително отписване на активи.

GTC Bulgaria, българското поделение на полското дружество, инвестира в молове в Русе, Варна, Бургас и Стара Загора, под марката “Галерия”, от които е завършен само търговският център в Стара Загора. През тази година предстои и откриването на мола в Бургас. Общата стойност на двете инвестиции е 135 млн. евро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *