post

Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) предлага да бъде променена методиката за определяне на трансфера от централния бюджет за зимно поддържане на общинските пътища през периода 2013-2015 година. Това съобщи кметът на Добрич Детелина Николова, която е член на управителния съвет на неправителствената организация.

По думите й новата методика трябва по-обективно да отчита климатичните различия в регионите и свързаните с това разходи за зимно поддържане на пътищата. Необичайно тежката, според данни на БАН, за последните петнадесет години зима на 2012-а постави повечето общини в кризисно или бедствено положение.

Общите разходи на общините за зимно поддържане на пътищата надвишават с над 7.3 милиона лева изразходвания ресурс през миналата година, като неразплатените средства се увеличават с над пет пъти и достигат близо 11 милиона лева, се посочва в становище на управителния съвет на НСОРБ, информира БТА. Според управителния съвет на сдружението трансферът от държавния бюджет покрива само 20% от реалните разходи на общините за зимно поддържане на пътищата.

В проекта за тригодишната бюджетна прогноза на финансовото министерство е предвиден ръст от 5 милиона лева в трансфера за зимно поддържане на пътищата през 2013-а спрямо 2012 година. Този размер е запазен и за 2014 година, допълни Николова.

НСОРБ ще предложи на финансовия министър да бъде сформирана работна група с представители на Министерство на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на сдружението, която да разработи промените в методиката за трансфера на средства от държавния бюджет за зимно поддържане на общинските пътища.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *