post

13 000 000 лева под формата на нисколихвени кредити ще раздаде Корпоративна търговска банка (КТБ) в качеството си на Фонд за жилищно обновяване по програмата за енергийна ефективност на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

От финансовата институция се нагажират лихвата по целевите кредити да не надвишава размера на основния лихвен процент (0,14% към момента), увеличен с надбавка от 6,5%. Срокът по кредитите ще е 10 години с шест месеца гратисен период за лихвата и главниците.

За финансиране могат да кандидатстват и частни лица и Сдружения на етажната собственост, обясни ръководителят на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

Реално фондът ще предлага два финансови инструмента – нисколихвените кредити и банкови гаранции. Последните са възможни, в случай, че потребителите не искат да ползват кредит от КТБ, а от друга банка.
Няма да има и такси за разглеждане и обслужване на кредита, добави още Николова.

По проект „Енергийно обновяване на българските домове”, схема „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради” ще бъдат отпуснат още 50 млн. лева, които ще се усвояват от Сдружения на собствениците. За всяка одобрена сграда Сдружението ще получи 50% от необходимата за енергоефективни мерки сума. Останалите пари ще се осигуряват именно от нисколихвеното кредитиране.

Собственици на многофамилни сгради ще могат да подават документи за кандидатстване от 1 юли 2012 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *