post

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще помогне на Варна да кандидатства по различни проекти. Това заяви във Варна министър Лиляна Павлова, която присъства на подписване на договора за интегриран градски транспорт на морската ни столица.

По думите на Павлова, има възможност община Варна да кандидатства по проект за реклама и маркетинг на туризма в региона. Стойността на проекта е 500 000 лв. и това ще даде възможност града да бъде промотиран като лидер в летния туризъм в България, съобщава Фокус.

Други пет милиона лева общината може да получи ако кандидатства по проект за зелена градска среда – изграждане на пешеходни пространства, велоалеи, озеленяване и осветление. Проектът е много важен и е по линия на Оперативните програми на Европейския съюз.

Министър Павлова отбеляза, че Варна ще получи подкрепа и за усвояването на средство по проекта „Джесика” за изграждане на съоръжения, които генерират приходи – зоокътове и спортни обекти.

Лиляна Павлова беше категорична, че с приемането на Общия устройствен план (ОУП), община Варна ще започне да реализира инвестиционни намерения и да се развива инфраструктурата. Тя допълни, че трудното по изпълнението на Проекта за интегриран градски транспорт тепърва предстои, защото трябва да се изгради силен екип, който да започне да реализира този проект. „Министерството има готовност да отдели веднага 35 % от стойността на проекта, за да започнат тръжните процедури, набирането на изпълнители за отделните елементи на проекта или за закупуване на превозните средства”, подчерта регионалният министър.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *