post

В жилищното строителство има спад от 68% в сравнение с 2008 година. Това съобщи председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов. Това според него е нормално, след тогавашния бум. През идната година, за работа в бранша разчитат на проектите с европейски средства във водния сектор, както и на тези на Министерството на околната среда и водите, каза той, По думите му в последните години “браншът се издържа и живее благодарение на европейските пари”.

За последния месец статистиката отчита спад в строителството спрямо предишния с 0.8%, а през полугодието на 2102 г. в сравнение със същия период на 2011-а дейностите са намалели със 7%. Спадът се усеща и в сектора, който крепеше бранша последните години – инфраструктурата, подчерта председателят на Камарата, цитиран от Дарик.

Над 180 млн.лева дължат общините в България на сектора, съобщи още Глосов. Някои вече са с блокирани сметки заради задължения, например Перник, посочи той. Има примери и на заведени дела срещу общини. Държавата няма задължения. Според думите му, нелоялните към клиенти строителни фирми, се разглеждат от етична комисия в организацията.

От Камарата отправят препоръка към общините да изчистят процедурите по избор на изпълнители при обществени поръчки от дискриминиращи и насочващи условия в тръжните процедури. Глосов подчерта, че тези условия крият опасност, защото при сериозните проверки по проектите по европейски програми в 7-годишния период, при установени нарушения общините могат да претърпят сериозни финансови санкции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *