post

Идеята е в София, и по-конкретно в “Младост” 3, да се създаде място, което да обединява интересите на активните хора, като и да предложи варианти за спорт и отдих наред с разнообразие от културни събития и възможности за общуване.

“Нашият дългогодишен опит показва, че има нужда от нов тип спортни центрове, които да предлагат под един покрив спортни занимания за активните хора и редица културни събития”, обяснява концепцията на Collider Activity Center единият от собствениците на Walltopia Ивайло Пенчев, цитиран от в. “Капитал”.

Архитектурен конкурс

В момента тече международен архитектурен конкурс, чрез който ще бъде определена визията на Collider Activity Center – нещо, което рядко частни инвеститори предприемат. “Спряхме се на този вариант, защото искаме да получим най-добрия възможен идеен архитектурен проект не само в България, а изобщо в света. Walltopia е световен лидер на пазара и за нас подобен подход е напълно естествен”, обяснява Пенчев.

Идейният проект ще бъде избран през март, когато ще е финалът на стартиралия в рамките на Sofia Architecture Week 2012 отворен конкурс. Международно жури с участието на Райнард Йокс, партньор на световноизвестния архитект сър Норман Фостър във Foster + Partners, ще определи петима финалисти, а инвеститорът ще избере един от тези проекти, който впоследствие да бъде реализиран. Всеки от петимата финалисти ще получи парично възнаграждение от по 5 хил. евро. Наградата не изглежда висока, но тя е съпроводена с още плащания – на избрания от Walltopia победител ще бъде възложено последващото проектиране на центъра, което ще му бъде допълнително заплатено по 15 евро на кв.м разгъната застроена площ. Тази цена ще е само за архитектурната част на проекта, а за останалите инженерни части инвеститорът ще плати допълнително на съответните специалисти.

До крайния срок за заявяване на участие в конкурса остават броени дни. Дотук интересът към задачата изглежда наистина голям – има регистрирани 251 екипа от 61 държави. Друга любопитна подробност е, че преобладават чуждестранните участници – общо 211, докато българските са 40. “Нашият проект дава свобода за изява на таланта на архитектурните студиа от различни страни и те приемат предизвикателството”, обяснява интересът към конкурса Пенчев.

Задачата

Теренът, върху който ще се изгради центърът, е с площ малко над 22 декара и е собственост на “Уолтопия”. Намира се в жк “Младост 3”, в близост до станцията на метрото там. По-голямата част от имота се предвижда да бъде оформена като парк, а сградата на центъра няма да засегне повече от 2 хил. кв.м. Разгъната й застроена площ ще е приблизително 8 хил. кв.м и според заданието на инвеститора в нея трябва да има катерачна зала, зала за боулдъри, фитнес, многофункционална зала за спорт и събития, СПА център, ресторант, кафе и бар. Трябва да се предвидят също така административна част (където ще е офисът на “Уолтопия”) и необходимите технически помещения.

Върху територията на парка пък трябва да бъдат проектирани плувни басейни, игрище за волейбол, открита сцена, детски площадки, открити катерачни стени и др. Проектът трябва да предвиди и съответните места за паркиране – на ниво терен или под земята.

След избора на проект

“След избора на архитектурен екип, който да изготви детайлен идеен проект, ни предстоят още няколко етапа и се надяваме да започнем строителните дейности още през тази година”, обяснява Пенчев. Изпълнителят на проекта най-вероятно също ще бъде избран на състезателен принцип – отново чрез открит конкурс. Самото строителство на Collider Activity Center ще продължи около година и половина, а планираната инвестиция ще е изцяло със собствени средства на компанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *