post

Русия е готова да инвестира 15 млрд. евро в реализацията на мащабни проекти в България. Това стана известно на срещa между членовете на Българо-руската търговско-промишлена палата, премиера Пламен Орешарски и министрите на транспорта и икономиката Данаил Папазов и Драгомир Стойнев.

Над 3 млрд. евро може да вложи Русия в изграждането на базова транспортна инфраструктура по родното Черноморие и крайбрежието на река Дунав. За тези територии ЕС не ни отпуска почти никакви средства.

Сред проектите, които предизвикват интереса на Русия, са изграждането на автомобилна и жп магистрала между Варна и Русе, довършването на АМ “Хемус”, модернизацията на жп линията Варна – Горна Оряховица – София, както и реконструкцията на пристанище Варна.

Русия предлага да инвестира и 12.5 млрд. евро за реиндустриализация на България. Инвестицията предвижда изграждането на заводи за преработка на част от природния газ, който ще минава по “Южен поток”, в азотни торове, спирт, полимери и други продукти на органичната химия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *