post

В момента се разработва пилотен проект за създаване на панорамен път с велоалея за туризъм по цялото протежение на река Дунав. Това заяви в Плевен Георги Пампоров, ръководител на проекта за създаване на обща стратегия за развитие на трансграничния регион на Румъния-България.

Той е осъществен с безвъзмездна финансова помощ по Програмата за Трансгранично сътрудничество и съфинансиран от Европейския съюз с над 4 милиона евро. Първоначално са били определени 6 милиона евро, но след това сумата е редуцирана, уточни Пампоров, цитиран от БТА и econ.bg.

Пампоров представи и изготвения регионален бранд на Източния дунавски регион. По думите му марката е подходяща за ползване от всички заинтересовани страни. В рамките на проекта са изготвени рекламни продукти под мотото “Пътешествай по земите на Източен Дунав” – видео-филми за възможностите за туризъм и за бизнес, туристическа карта и други.

Като част от проекта вече е създадена и обща база данни за трансграничния регион на Румъния – България по поречието на Дунав.

Самата стратегия съдържа всички необходими данни, характеризиращи региона и туристическата инфраструктура. Един от пилотните проекти се занимава и с проучване на мястото, където ще бъде изграден следващият мост над река Дунав като това вероятно ще се реши много скоро, добави Пампоров.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *