post

Скоростен път Видин-София и Калотина-София са основен приоритет на държавата и заради това се провеждат ежедневни срещи между регионалното министерство, Европейската инвестиционна банка и Световна банка. Целта е проектите да бъдат включени за финансиране, съобщи министърът на транспорта Николина Ангелкова. Проектирането на четирилентовия път Видин-София също се очаква да приключи най-рано в края на следващата година, каза още Ангелкова.

„Другият важен проект, който сме предложили от пътните проекти е тунелът под връх Шипка. В момента апликационната форма за обхода на Габрово е в ЕК и е приета. Работи се по пътните отсечки на обхода и по изграждането на тунела. Необходимо е да има проекти, които могат да стартират веднага и да усвояват средства. Строителството на автомагистрала „Хемус“ в частта си от Ябланица до Плевен е точно такъв проект, обясни Ангелкова, цитирана от “Фокус”.

Тя смята, че догодина е възможно да стартира строителството на обекта. Освен там е възможно през 2015 г. да започне и изграждането на последния Лот от магистрала „Струма“, където е включено Кресненското дефиле. Намерението е там да бъде изграден тунел, дълъг над 15 км.

„По отношение на железопътните проекти, изключително важен приоритет е довършването на железопътното трасе Пловдив-Бургас Втора фаза, както и направлението до турска граница. Приоритет за транспортното министерство е рехабилитацията на жп линията Елин Пелин-Ихтаман-Септември. С това общият бюджет на железопътните проекти е около 1 милиард и 30 милиона евро. За да довършим направлението, сме включили трасето Драгоман-София-Елин Пелин“, допълни Ангелкова. Тя поясни, че за първите 3 години България има запазен бюджет от 406 милиона евро по механизма „Свързана Европа. „Този бюджет се гарантира едва след като държавата подаде апликационна форма за тези си проекти и тя бъде одобрена“, добави Ангелкова.

В същото време продължават и реформите в автомобилния сектор. Занапред се предвижда при технически преглед на превозно средство, проверката за платен данък да става по електронен начин в реално време. От миналата година системата е внедрена пилотно в Столична община. От началото на тази година приходите на общината са нараснали с над 7 милиона лева в сравнение с миналата година“, обясни министърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *