post

Еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева призова към незабавни реформи, ако страната ни иска по-добър и по-социален бюджет. Георгиева предупреди, че е необходимо особено внимание при разходите в бюджета, след като за една година дефицитът е нараснал три пъти – от 1,2 на 3,4 на сто.

И тези, които имат отношение към приходната и особено към разходната част на бюджета са реформи с предимство. Къде могат социалният и финансовият министър да се срещнат? Именно в реализацията на такива реформи. Ако ние запушим дупките и течовете на Здравната каса, ще има повече пари за социално слабите. Също така ще пожелая и на двамата – те се срещат в тази точка – използвайте европейското финансиране. Нито едно евро, нито едно левче не трябва ние да губим от европейските пари, каза еврокомисарят, цитирана от БНР.

Еврокомисар Кристалина Георгиева съобщи, че страната ни вече е готова с проекти и по инвестиционния план “Юнкер”, който е на обща стойност 315 млрд. евро със социални и икономически ползи, за по-висок растеж, заетост и конкурентоспособност.

България пари във фонда няма да слага. Не се иска от нея да слага. Ако реши тя самата да създаде финансови инструменти, които да се свържат с функционирането на този фонд, за да се ползва от капацитета на фонда, може да го направи. Но засега от България се искат проекти и проекти, които да размразят нашите пари в банките.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *