post

Основният проблем за високите нива на корупция в България, която констатират различни изследвания, е неефективно работещата съдебна система, каза в предаването “Преди всички” Владимир Каролев – икономист и съветник на министъра на икономиката.

Има случаи на търговски спорове, които не се решават за месеци, а за години. Това много пречи на потенциалните инвеститори, заяви Каролев. Той посочи като втори основен проблем пред инвеститорите корупцията в обществените поръчки и сред администрацията:

В тези две неща всяко министерство може да направи нещо. В Министерството на икономиката в две посоки ще се работи. До средата на следващата година имаме амбицията да бъде направен електронен портал, през който да се правят обществените поръчки. Пак през него, когато се кандидатства по новата оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, да има минимизиране на намесата на чиновника, която не винаги е честна и ефективна. Например цялата документация, която не е свързана с финансовите предложения, да бъде подавана електронно.

Въпреки че се подготвя съвсем нов Закон за обществените поръчки, няма гаранции, че отново едни и същи фирми ще печелят проектите, каза още Каролев. По думите му това зависи от всяко ведомство и от екипа, който подготвя обществените поръчки.

Според Владимир Каролев бюджетът на Агенцията за инвестициите трябва да бъде увеличен. Той обясни, че перото за представяне на страната ни по света като инвестиционна дестинация, организиране на форуми и срещи е 1 милион лева. Бюджетът за помощи на инвеститори възлиза на 2 милиона лева.

С 3 милиона лева ние искаме да направим България позната, интересна инвестиционна дестинация за света. Е, няма как да стане, коментира икономистът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *