post

130 километра магистрални отсечки ще бъдат пуснати в експлоатация през тази година, съобщи пред БНТ министърът на регионаното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Това са участъците между Дупница-Благоевград и Сандански-Петрич на АМ „Струма“ и цялата АМ „Марица“. Вече е обявен търгът за два от участъците на ЛОТ 3 от магистралата и очакваме през лятото да изберем изпълнител, съобщи тя.

До ноември ще направим сеизмична, екологична и техническа оценка, за да изберем най-подходящия вариант за преминаване през Кресненското дефиле. Процедурата за избор на изпълнител ще бъде проведена през 2016 г., уточни регионалният министър.

В момента тече процедурата за избор на изпълнител за строителството на 60 км от АМ „Хемус“ между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч. Строителството ще започне през лятото, обяви Лиляна Павлова. През тази година ще завърши строителството на 8-километровия участък Шумен-Белокопитово, така че да се предотврати образуването на „тапа“ през летния сезон там, допълни тя.

Ще бъдат завършени и над 300 км първокласни участъци, съобщи министърът и като пример посочи трасетата Гоце Делчев – Разлог, Асеновград – Чепеларе, пътя през Искърско дефиле и прохода Върбица – Шумен – Силистра.

Кандидатстваме с проекти за строителство по направленията София – Калотина, София – Видин, Велико Търново – Русе, завършването на АМ „Хемус“ и Варна – Бургас по Плана Юнкер, каза още министър Павлова.

Със съдействието на Световна банка ще разработим бизнес модел как да бъде въведена ТОЛ системата у нас, съобщи регионалният министър. Целта е ТИР-овете да плащат повече, тъй като така е по-справедливо, подчерта тя. Очакваме системата да бъде въведена през 2017 г. и да даде възможност за генериране на по-големи приходи от тази дейност и за по-големи инвестиции, подчерта Лиляна Павлова.

ВиК реформата включва окрупняване на дружествата, за да бъде подобрена предоставяната услуга и строителство на нови язовири за питейна вода край Рудозем и Панагюрище и рехабилитацията на яз. „Студена“. Над 11 млрд. лв. са необходими ако искаме да имаме водоснабдяване и канализация в добро състояние. Процесът ще продължи минимум 10-15 години, каза министър Павлова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *