post

Аутсорсинг секторът ще остане основен двигател на пазара на офис площи, разширявайки географията на търсенето и извън София. Пловдив и Варна привличат все по-силен интерес от представители на индустрията, очаква се Бургас да ги последва, показва анализ на консултантите от Colliers International. Недостигът в предлагането на качествени офис площи в някои градове ще доведе до смяна на предназначението и преструктуриране на проекти. Очакванията на експертите са за повишаване на брутно усвоените площи в следствие на подновяване на договори, сключени при последния пик в предлагането на клас А площи.

През втората половина на 2014 г. предлагането на модерни офис площи клас А и Б в София нараства незначително (с малко над 1%), като общият обем достигна 1,748,000 кв.м. и отбелязва ръст от 4% на годишна база, показва анализът. Завършените проекти добавят нови офис площи, концентрирани главно в широк център и периферията. Утвърдилите се офисни локации продължават да се развиват добре и дават заявки за разрастване в следващите няколко години. Предстои районите около Бизнес Парк София, по бул. Никола Вапцаров и този, в близост до летището, да се облагодетелстват от продължението на метролинията, което допълнително ще стимулира желанието на наематели да разполагат бизнеса си там.

Същевременно райони с добра комуникация, макар и без достъп до метро, продължават да се радват на интерес и покачване на наемните цени. Запазва се интересът към централните градски зони и широк център, където се очакват нови проекти в следващите няколко години.

При проектите клас А, отговарящи на изискванията на международните компании, се наблюдава лек ръст (от 2%) в предлаганата площ спрямо първите шест месеца на 2014 г. През втората половина на отминалата година стартира строителството на няколко офисни сгради. Така общата площ на проектите в активно изграждане е малко над 200,000 кв.м.

Отчетлив е засиленият интерес към висококачествени офис площи клас А, предимно в зони, наложили се като бизнес „хъбове“ – бул. Цариградско шосе, около Бизнес Парк София и бул. България. Районът около новия проект Capital Fort на 7-11ти километър все по-често влиза във фокуса на компаниите с високи очаквания за качеството на офис площите и планове за разрастване през 2015.

Най-новото проучване на Colliers от края на 2014 г. за нагласите на аутсорсинг компаниите показва, че 83% от участвалите компании очакват приходите им за 2015 г. да са по-високи, в сравнение с 2014. 60% имат намерение да увеличат броя на служителите си, като най-често споменавания ръст е между 100 и 200 човека. 42% от респондентите имат намерение да сменят своя офис, като най-важните фактори в избор на нова локация са: местоположение, общи разходи, наличие на паркинг и лесен достъп с автомобил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *