post

Започнаха обществените обсъждания на проектите за ремонтиране и модернизиране на ключови места в столицата.

Според показаните вече проекти улица „Граф Игнатиев” ще е истинска пешеходна зона, пазарите на „Славейков” и пред църквата „Свети Седмочисленици” ще са временни, а бронзов модел на центъра ще бъде разположен на нов миниплощад до сградата на БАН, предаде bTV.

Стойността новата визия е близо 7 милиона лева.

Проектите не са окончателни и ще бъдат коригирани след обществените обсъждания. Софиянци ще могат да кажат дали харесват идеите на сайта на Направление „Архитектура и градоустройство” към Столична община.

Вижданията на архитектите-победители в конкурса за новата визия на столичния център се обединяват в желанието заповече въздух и зеленина. Окончателните проекти трябва да са готови през май и с тях общината ще кандидатства за еврофинансиране.

Към момента избраните проекти за реконструкция на центъра са три и според всичките знакови места в града трябва да претърпят пълна промяна – от настилката до осветлението.

Сега столичани недоволстват от задръстванията, счупените плочки и липсата на зеленина в района на националния стадион Васил Левски. Всичко това ще се промени. Поне такива са амбициите на архитект Стефан Добрев, който е спечелил проекта за реконструкция на пространството от „Орлов мост” до булевард „Драган Цанков”.

„Амбицията ни с този проект е наистина София да се превърне малко в една истинска Европейска столица”, казва той.

Светофарите пред националния стадион ще се премахнат. Вместо това ще бъде изградено кръгово движение. Мястото ще бъде наречено Национален площад на спорта. Архитект Добрев гарантира, че амбициозния проект ще бъде изпълнен само с качествени материали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *