post

България се изкачва до 5-та позиция в класацията на онлайн портала themovechannel.com за най-желаните от британците дестинации за покупка на втори дом. През февруари страната ни е събрала приблизително 3,5% от запитванията на портала, което представлява скок с 4 позиции спрямо класирането от януари, съобщава investor.bg.

Страната ни за първи път попада в топ пет на любимите дестинации на британците за ваканционни имоти, посочват от изданието, като изпреварва традиционни за тях дестинации за втори дом като Франция и Италия (съответно на 6-то и 8-мо място). Франция пък изпада от топ пет за първи път от 18 месеца насам.

Най-голям скок в класацията отбелязва Панама – с 16 позиции до 33-то място. Следва Фиджи – с 14 позиции до 21 място, и Унгария – с 12 позиции до 20-то място. Данните показват още, че САЩ вече не са най-любимата дестинация на британците за покупка на втори дом. Страната, която беше лидер в класацията месеци наред, е паднала до 3-то място, като е изпреварена от Испания и Бразилия.

На месечна база запитванията за имоти в Америка са се свили с 50 на сто. Това е вторият път през последните 20 месеца, в който ваканционните жилища в САЩ не са най-популярни сред купувачите, като събират само 4,66% от запитванията – най-ниският дял, регистриран някога от портала.

Единствено запитванията за Италия и Гърция са претърпели по-силен спад през февруари в сравнение със САЩ – със съответно 54% и 56%.

Испания е събрала почти 10 на сто от запитванията през портала през февруари, а Бразилия – малко над 7 на сто, което е рекорд за страната. Топ 10 се допълва от Португалия (4-то място), Тайланд (7-мо място), Кипър (9-то място) и Турция (10-то място). Най-силен спад в класацията отбелязват Бахамите – с 13 позиции до 25-то място, и Филипините – с 12 позиции до 28-мо място.

Според експертите от портала в момента е най-подходящото време за инвестиции в имоти в Испания на фона на стабилизирането на цените в някои региони, плах ръст на строителството и подобряването на икономиката.

Засиленият интерес към имотите в Европа донякъде се обяснява и с отслабеното евро и по-силният долар на валутните пазари. Продължаващите преговори около дълга на Гърция са отслабили доверието на потенциалните купувачи към някои пазари, но въпреки това европейските имоти в момента са най-атрактивни за британците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *