post

Минимум 4 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в минната индустрия в близките няколко години. Това заяви председателят на Българската минно-геоложка камара (БМГК) проф. Лъчезар Цоцорков на пресконференция, проведена по повод отбелязването на Деня на миньора.

По думите му, за да се стигне до тези инвестиции, трябва да бъдат изпълнени заложените мерки в новата стратегия за развитие на минния сектор, която предстои да бъде приета.

„Инвеститорите, имайки предвид тази дългосрочна визия на България за развитие на минерално-суровинната индустрия, в следващите години са готови да вложат в добивния отрасъл не по-малко от 4 млрд. лв.“, каза той, цитиран от iNews.

Паралелно с това ще бъдат разкрити и много нови работни места. В момента у нас в този сектор са заети около 30 хил. души. При изпълнение на заложените в стратегията мерки за развитие на бранша те спокойно могат да се увеличат с нови 15 хил. работни места, обясни председателят на БМГК. В същото време обаче ползи ще има и за държавата. Според последните статистически данни всяка година в хазната постъпват по 70-80 млн. лв. от концесионни такси. При условие, че новата минна стратегия се следва правилно, тези приходи ще бъдат увеличени с 50%, сочат изчисленията на БМГК.

Ръст отчита добивният сектор в България за 2014 г., стана ясно още от думите на Цоцорков. Той е в размер на 10%. За тази година се очаква тези темпове да се запазят и дори да се увеличат още. Според предварителните данни на БМГК към момента този ръст се запазва и през тази година. Потенциал за допълнително увеличение на резултатите на добивния бранш има през второто шестмесечие на тази година, обясни Цоцорков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *