post

Нова велосипедна алея ще бъде изградена успоредно на главния път I-9 – от българо-румънската граница през село Дуранкулак до Шабла, съобщават от крайморската община. Общинският съвет вече одобри проекта “Трансгранична обиколка на велосипед”, в който Шабла и румънската община Лиману ще си партнират. В рамките на инициативата ще бъде рехабилитиран и пътят към къмпинг “Космос” край Шабла.

Двете общини ще кандидатстват за финансиране по новата Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България като максималната стойност на очакваната подкрепа е 3 000 000 евро. Община Шабла е готова да съфинансира начинанието в размер на 2 на сто от стойността на проекта, economynews.bg.

С изграждането на новата инфраструктура двете общини очакват да привлекат повече туристи и по-добре да опазят природното богатство и културното наследство в трансграничния регион.

Предстои да бъде подготвен технически проект за велосипедното трасе. Общинският съвет в Шабла вече одобри финансиране проектирането за близо 18 500 лева от тазгодишния бюджет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *