post

Над 1 млрд. евро надхвърлят безконтактните плащания през миналата година, извършвани в Европа. Това е със 150% увеличение спрямо година по-рано.

В Европа вече средно 13% от трансакциите в магазина през четвъртото тримесечие на 2015 г. са безконтактни, сочат данните от изследване на MasterCard и Maestro.

В него се посочва, че броят на използваните карти, мобилни телефони или други устройства, скача със 121%, а общата сума на  безконтактните трансакции се повишава със 183% на годишна база. Данните също така показват, че броят на издадените на потребители безконтактни карти и устройства се е увеличил с 50% през 2015 г.

Според експерти безконтактните плащания предлагат по-безопасна алтернатива на плащанията в брой, като предоставят на потребителите допълнителното предимство за сигурност – най-модерната многопластова защита.

В Европа има вече над 10 страни с повече от 5 милиона безконтактни карти или устройства в обръщение във всяка. Те се приемат в 74 страни по целия свят, включително Естония и Исландия, които наскоро бяха добавени към безконтактната карта на Европа.

Според нови проучвания в Европа около 48% от ежедневните покупки са на стойност под 25 евро и следователно обикновено в рамките на лимита за безконтактно плащане (в повечето страни е възможно при сума над 25 евро да допрете картата до четеца и да удостоверите плащането с ПИН код). В Нидерландия и Великобритания, този процент е дори по-висок – съответно 55% и 59%.

 

В Чехия 77% (почти 4 от 5) от обработените трансакции в магазините са безконтактни. В Полша този процент е 55%, 40% в Унгария, 38% в Словакия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *