post

До 2019 г. ще бъдат доставени и закупени още 190 нови автобуса в столицата. Това каза пред журналисти Любомир Христов, зам-кмет по транспорт на Столична община, предаде Агенция “Фокус”. Христов уточни, че най-старите автомобили на градския транспорт са на над 34-годишна възраст. Той припомни, че през последните 3 години бяха изпълнени няколко проекта, свързани с модернизацията на градския транспорт.

“През 2014-2015 г. са доставени 126 нови автобуса. Вече имаме сключен договор за доставка на още 110 нови автобуса, които в рамките на тази година ще бъдат доставени и въведени в експлоатация, а до края на месец август трябва да бъдат доставени първите 70, а до края на октомври останалите 40”, уточни той и добави, че първите линии, по които ще бъдат пуснати в експлоатация, са по изтичащите договори на частните оператори от 2015 г., които бяха удължени в рамките на тази година.

“Поради факта, че години наред е изостанал темпът, с който се модернизира паркът, заедно с председателя на Комисията по транспорт и туризъм в СОС внасяме за одобрение в СОС програма за модернизацията на столичния автобусен транспорт, с която предвиждаме в рамките на следващите 3 години много ясен график за доставка на 190 автобуса, с които ще постигнем целения ефект в края на настоящия мандат средната възраст на автобусния парк в София да бъде под 7 години”, каза още той.

По думите му, основният акцент в модернизацията, която предстои да бъде реализирана, е свързан с доставка на нови автобуси от различен тип, като по-голямата част от автобусите, които ще бъдат доставени, се предвижда да бъдат с двигатели на природен газ. “Това са над 120 автобуса. В програмата сме предвидили и доставка а 20 електрически автобуса и на 20 с алтернативни горивни източници, основно хибрид, с което гарантираме един енергиен микс от гледна точка на независимост на градския транспорт в София, свързан с евентуални прекъсвания в доставка на различни видове горива”, посочи той. “По този начин една значителна част от автобусите в София, в края на тази програма, ще бъдат с максимално възможния към настоящия момент екологичен стандарт – Евро 6. 30 от автобусите ще бъдат с “чисти” дизелови двигатели”, поясни зам.-кметът. Той уточни, че по-голямата част от тези автобуси са предвидени за експлоатация по линии, които са с по-сложен релеф и допълни, че електрическите автобуси и тези на природен газ изпитват затруднения при движение в сложен релеф.

Христов припомни, че електрическите автобуси не отделят вредни емисии в рамките на населеното място. “Общата стойност на програмата, която ще бъде изпълнена за периода 2016-2018 г., е малко над 80 млн. евро, като по-голямата част от средствата ще бъдат осигурени като собствени средства от “Столичен автотранспорт” през различни финансови механизми, основно лизингови схеми. 21,5 млн . от тях се осигуряват от Столична община чрез заем от Европейска инвестиционна банка”, каза още той.

Христов допълни и че от понеделник линия 85 на градския транспорт вече се обслужва с нови автобуси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *