post

Нови 16,5 км от автомагистрала „Хемус” ще бъдат изградени от страна на Варна. Новата отсечка ще бъде продължение на пътния възел „Белокопитиво” в посока Търговище, до село Буховци. Това обяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщава Дарик.
Има готовност за обявяване през септември на обществената поръчка. Паралелно с изпълнение на проекта ще се извършва и отчуждаване на земите, допълни Павлова.
Така магистрала „Хемус” ще може да се строи и от двете страни – от Белокопитово към Търговище, и от София, в участъка между Ябланица и Боаза, за който в момента върви търгът за избор на изпълнител, изтъкна строителният министър.
На Агенция „Пътна инфраструктура е възложен детайлен анализ на пътната отсечка от Варна до Слънчев бряг, за това къде е възможно изграждане на трета лента. Целта е да се облекчи трафикът и минимизират инцидентите.
Приоритет в строителния сезон за следващата година е довършване на четирилентовото трасе между Слънчев бряг и Бургас. Търси се изпълнител на обществената поръчка за обхода на Ахелой. Предстои да обявен търгът и за още един критичен участък – около Поморие.
За строителните работи и по „Хемус”, и по „Черно море”, ще се разчита на приходите от продажба на винетни стикери.
По отношение на ремонта на Аспаруховия мост Павлова заяви, че след приключването на летния туристически сезон ще се направи анализ и според нагласите и очакванията ще се вземе решение дали ремонтите да продължат до края на годината или да се работи догодина, заради напрежението, което се създава. Има готовност да се работи, увери министърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *