post

Операторът на летище Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” обяви, че започва мащабни инфраструктурни проекти за реконструкция и рехабилитация на пътеки за рулиране на летище Бургас.

Ще бъде извършена пълна рехабилитация на 3500 кв.м. участък от пътека за рулиране „H“, пълна рехабилитация на пътека за рулиране „А“, както и зоната до предварителен старт на пистата. Ще завърши и подмяната на системата за управление и контрол на светотехниката на летище Бургас и оборудването на светлинните подходи.

Общата стойност на инвестицията в посочените проекти е над 12 милиона лева. Строителните дейности ще се извършват от края на месец октомври 2016, като в изпълнението на проектите се очаква да бъдат заети над 200 работници и служители само на територията на летището.

За времето на осъществяване на строително-ремонтните работи в близост до пистата за излитане и кацане, летище Бургас ще бъде затворено от 31 октомври 2016 г. до 30 декември 2016 г. включително.

Подготвителните дейности по проекта, които могат да се изпълняват без да оказват влияние на нормалната работа на летището вече са започнали. В момента се работи по светлинните подходи, системата за управление и контрол на светотехниката и се прави подготовка за започването на строителните работи по двете пътеки за рулиране.

Проектите стартираха през 2015 година с изготвянето на предпроектни проучвания от германската Spiekermann GmbH Consulting Engineers, която е опитен консултант в тази сфера. С цел изпълнението им да окаже минимално влияние върху въздушния трафик от и до Бургас и да не засегне летния туристически сезон, те ще бъдат осъществени във възможно най-удобния за клиентите на летището период на годината, позволяващ спазване на технологичните изисквания.

Проектите бяха разработени в тясно сътрудничество с Гражданска въздухоплавателна администрация и Ръководство въздушно движение, а избирането на периода за строителните дейности бе коментиран с представителите на авиокомпаниите, които оперират на летището, посочиха още от „Фрапорт”.

One thought on “Летище Бургас започва мащабни инфраструктурни проекти

  1. Много е важно е да се инвестира в инфраструктура. Летищният оператор на Бургас го прави успешно, откакто взе концесията. Дано и на летище София да се падне такъв концесионер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *