post

Обособени части от Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС) да бъдат включени в забранителния списък за приватизация. Това предвижда проект за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, публикуван на портала за обществени консултации към Министерския съвет. Вносител на предложението е министърът на външните работи Даниел Митов.

За промяна в закона заговори вицепремиерът Томислав Дончев, след като през септември старозагорска фирма, собственост на трима младежи на възраст между 21 и 24 години, купи на търг Дипломатическия клуб “Бояна”. Сделката бе на стойност 8.5 млн. лв. През 2015 г. АДИС влезе в забранителния списък за приватизация, но обособени части от дружеството не попадат в забранителния списък. Именно така стана възможно раздържавяването на Дипломатическия клуб “Бояна”.

Сега, сред имотите, които се предлага да бъдат забранени за приватизация попадат вили в столичния кв. “Бояна”, дипломатически резиденции, намиращи се в района на бул. “Симеоновско шосе”, къщи в кв. “Овча купел” и в центъра, както и гаражи, магазини и офици в различни райони на столицата. Имотите се използват от посолства и дипломатически представителства, както и от културни институти и центрове към дипломатическите мисии.

Сред имотите, предложени за забранителния списък за приватизация, е и почивният дом “Златни пясъци” и вила “Адис” в курортния комплекс Боровец, които се използват за почивка от служителите на МВнР и на дипломатически мисии в страната.

“Евентуална бъдеща продажба на обособени части от дружеството би довела и до затруднение “АДИС” ЕООД да изпълнява своята обичайна дейност, включително и по ангажиментите на държавата по Виенската конвенция за дипломатическите отношения”, се посочва в мотивите към законопроекта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *