post

Всеки един фен на футбола, а и не само, е чувал за един от най-митичните стадиони – Камп Ноу – домът на футболния отбор Барселона, който е сред най-великите футболни клубове в историята на световния футбол! Това велико съоръжение е сред най-големите стадиони в световен мащаб и определено е сред забележителностите, които туристите в Барселона няма как да пропуснат да посетят. Ще разгледаме какви са характеристиките на съоръжението, къде се нарежда по капацитет в класацията и каква е историята на построяването му! Феновете на футбола имат възможност да наблюдават почти всяка седмица мачовете на Барселона на Камп Ноу, а в допълнение на това имат възможност и да залагат в едни от най-добрите букмейкъри в страната ни. Тях ще откриете с подробни описания в страницата на Nostrabet.com!

Поставянето на основите

Началото на строежите на Camp Nou е дадено през 1954 г., като причината била, че старият стадион на Барса – Камп де Лес Кортс, нямало възможност да бъде разширен, а феновете на най-успешния каталунски отбор се увеличавали значително. Това велико съоръжение било построено в рамките на 3 години, а архитектите на проекта били Франсеск Митханс и Хосеп Сотерас. Тяхната идея била да създадат стадиона със структура от 2 непрекъснати редици, като горната от тях била понижена на мястото на централната трибуна, където била изградена козирка. Така, през 1957 г. “Новият стадион”, както буквално се превежда от каталунски Camp Nou, отворил врати и можел да побере 93 000 зрители! През 1982 г., стадионът бил разширен за мачовете от Световното първенство. Новият капацитет можел да побере 115 000 зрители, а той бил постигнат с построяването на нова редица, трета такава, която била изградена във всяка част от стадиона, освен мястото с козирката! Формата, която придобил стадиона с тази нова редица е наистина впечатляваща! Най-високата точка на стадиона достига 48 метра, измерено от земята.

През 1994 г. стадионът претърпял ново разширение на първата редица, но местата в горните трибуни намалели, понеже били добавени седалки. В момента, официалните данни за стадиона съобщават, че капацитетът му е от 99 354 седящи места, а максималното, което някога Камп Ноу е побирал е малко над 121 хиляди места, но не седящи!

Най-големият стадион в Европа!

Капацитетът на Камп Ноу го нарежда на първо място по този показател не само в Испания, но и в цяла Европа! Освен това, стадионът е и трети в света, що се отнася до капацитета на футболните стадиони! Освен това обаче, плановете са за допълнително разширяване на това велико съоръжение. През 2014 г. борда на директорите в Барселона отхвърля възможността за изграждане на нов стадион, като се прибягва до решението Камп Ноу да бъде разширен и да бъде изграден специален навес, който да придаде още по-красива визия на стадиона. Очакваният нов капацитет е планиран за 105 000 седящи места, а инвестицията ще бъде в размер на 600 милиона евро! Очаква се през 2017 г. работата по реновацията на стадиона вече да стартира и до 4-5 години, Барселона да се радва на още повече привърженици на своите мачове. Тима играе изключително голям брой мачове на сезон, понеже участва и в евротурнирите, така че тази иновация изобщо няма да им се отрази зле! За всички вас, които обичат залозите, предлагаме букмейкъра Efbet като чудесен избор на място, където да залагате, а повече за него ще научите в ревюто на Nostrabet за Ефбет.

Камп Ноу определено е сред най-изящните конструкции, които футболните стадиони притежават. Наглед простия начин на изграждане и не до там лъскавият изглед от вън, са най-големите минуси, които могат да се намерят за съоръжението, ако изобщо някой приема тях като негативи! Когато обаче, имате шанса да седнете на високо в Камп Ноу и да наблюдавате мач на живо, то изживяването би било прекрасно! Стадионът, погледнат от вътре придава страхотен изглед, а след планираната реконструкция, Камп Ноу ще блесне още повече! А, за финал ще преведем надписа от стадиона, който грее срещу централната трибуна – “Mes que un club” или “Повече от отбор”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *