post

Граждани на София са внесли 11 идентични жалби до Административния съд срещу решението на Столичният общински съвет от 6 април да разреши 220-метровия небостъргач “Парадайс тауър”, съобщи Дневник. Жалбите бяха публикувани в групата във “Фейсбук” “Против застрояване и преустройство на Борисовата градина”. Решението от 6 април беше обнародвано в Държавен вестник на 16 юни 2017 г. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) в този случай срокът за обжалване е 30 дни след обявяването, или 16 юли.

Проектът за “Парадайс тауър” бе спорен, защото се позовава на вратички в устройствените закони, за чието ограничаване Столичната община ще внесе предложения в Народното събрание. Ако сградата бъде построена в предвидената височина от 220 м, ще бъде най-високата в столицата, като според противниците й ще закрие гледката към Витоша. Според инвеститорите сградата може и да е по-ниска.

На 6 април Столичният общински съвет разреши разделянето на 3 части на парцел между бул. “Черни връх” и ул. “Сребърна” в местността “Кръстова вада”. По този начин инвеститорът “Магна МК” може да се ползва от чл. 27. ал. 3 в Закона за устройство на територията, според който няма ограничение за интензитета на застрояване на сгради, които се намират в ъглови парцели. Като допълнително основание се посочва и тълкувателно писмо от 2007 г. на зам.-министъра на регионалната развитие Савин Ковачев.

Според жалбоподателите Столичният общински съвет се е позовал на това писмо, за да “заобиколи” ограниченията в закона.

В жалбите се казва, че писмото “не е нормативен акт и не може да даде повод за разширително тълкуване на законови ограничения, въведени в обществен интерес”. “Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е и орган, който може да тълкува закона”, се твърди още в жалбите.

Според тях строителството на сградата “рязко би влошило качеството и условията на живот в района и квартала”, а решението на общинския съвет противоречи на нормите на Закона за устройство и застрояване на Столичната община и ЗУТ относно плътността и интензивността на застрояване. Друг проблем, който се посочва, е, че разрешението се позовава на Оценка на въздействието на околната среда и водите (ОВОС) от 2013 г., когато параметрите за бъдещата сграда са били значително по-малки.

Един от инициаторите на изпратените 11 жалби е общинският съветник Иво Божков (ДБС), който бе и един от малкото гласували “Против” разрешаването на “Парайдайс тауър”. На 11 април Божков и Марта Георгиева (ДСБ) изпратиха сигнал до тогавашния областен управител на София Диана Тонова, в който посочваха, че решението от 6 април е незаконосъобразно. Впоследствие оспорването им бе отхвърлено от настоящия областен управител Николай Пехливанов, който беше един от общинските съветници, подкрепили “Парадайс тауър”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *