post

Столичната община ще купи 10 използвани в чешката столица Прага трамваи за сумата от близо 400 хил. лева без ДДС. Това се вижда от обявена от общинското дружество “Столичен електротранспорт” обществена поръчка, съобщи Дневник.

Според обявлението общинското дружество ще се договори пряко с предприятието за градски транспорт на Прага. Трамваите, които София ще получи от чешкият град – “Татра” Т6А5, са произвеждани между 1991 и 1998 г. В София те ще се използват от трамвайното депо “Искър”. От там тръгват трамваите по линии 20 и 22, които са едни от последните, които не са нископодови в СОфия.

Всяка от мотрисите ще струва по 40 хил. лева без ДДС, но с включени транспортни разходи. Миналата година Столичната община купи от Прага 20 броя от същия модел трамваи, като цената отново беше почти същата.

През април в София пристигнаха дванадесет 27-годишни трамвая от Базел, като до края на годината ще пристигнат още 16. Мотрисите, известни в швейцарския град като “краставички”, ще се движат по линиите 6, 8 и 12. Проектът е на стойност 5.5 млн. лв, от които швейцарската страна плаща 4.6 млн. лв.

Доставката на чешките трамваи е част от инвестиционната програма на “Столичен електротранспорт” за периода 2017-2020 г. Тя предвижда подмяната на 63 стари трамвая и 41 тролейбуса, които в момента се движат по линии в София, с нови, както и купуването на 30 електробуса. В момента тече процедура по избор на фирма, която да достави 13 нови трамая на Столичната община. Поръчката е с прогнозна стойност 26 млн. лева, като до финалния етап са допуснати “Шкода” и “Песа”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *