post

БСП обявяви началото на национална кампания “Нов модел на местна власт”, която ще приключи с предложение за изцяло нов закон за местното самоуправление и местната администрация.  За това ни информира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че държавата абдикира от отговорностите си към общините и постонно им прехвъря задължения без да им осигурява финансиране. “Правителството на Бойко Борисов отпуска средства с постановления само на общини по свой избор, за което сме сезирали Конституционния съд. Регионалните различия между големите и малки общини растат”, каза още председателят на левицата. Нинова добави, че две години вече програмите за развитие на селските райони и човешките ресурси не могат да стартират, а проектите на малките общини се отхвърлят поради малия брой жители, но и там живеят българи, които имат равни права със своите сънародници.

По думите й граничните и високопланински общини са напълно изолирани и изоставени. “Всички тези проблеми водят до обезлюдяване и демографски срив. Започваме регионални и национални срещи с кметове и общински съветници за обсъждане и изготвяне на изцяло нов закон за местното самоуправление и местната администрация, с който да преложим нов модел за силна местна власт с възможности за реално решаване на ежедневните проблеми. Каним всеки представител на местната власт, независимо от партийната му принадлежност, който има предложения, да се включи в тези разговори”, заключи Корнелия Нинова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *