post

Новият закон за концесиите няма да се прилага при отдаването на морските плажовете през следващата година, реши парламентът, пише Дневник. Отлагането на действието на закона беше направено в преходните и заключителните разпоредби при промяна на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Предложението за това е на председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Крум Зарков (БСП) каза, че въпреки, че екс леге действието на новия закон се отлага за 1 година, реалното отлагане на закона за концесиите за плажовете е за 20 години. Това е максимално допустимият срок за концесии според закона за черноморското крайбрежие, по който ще продължат да се отдават плажовете и следващата година. За отлагането на комисия са настоявали от Министерството на туризма, а вицепремиерът Валери Симеонов е бил против.

Има 5 концесии в съдебна фаза и е редно да се запази старият режим, мотивира се в пленарна зала Данаил Кирилов. Според него имало само десетина плажа за концесиониране, което е незначителна част от 300, колкото са всичките плажове. “Това е, грубо казано, за да няма скандали по изтичащите концесии, а да може да се открият процедури”, каза пред “Дневник” Кирилов. Той добави, че по стария закон не могат да се правят големи концесии от “трансграничен интерес”. Каквито и да са преходните разпоредби, се прилага общият ред на Закона за концесиите, обясни той.

Христиан Митев от “Обединени патриоти”, който се обяви против отлагането, смята, че през следващата една година да бъдат концесионирани апетитните плажове за максимално разрешения сега срок при много по-непрозрачни и леки условия, отколкото са заложени в Закона за концесиите, който влиза в сила от 1 януари. Според него нищо не е пречело новият закон да не важи за процедурите в съдебна фаза.

Влизането в сила на Закона за концесиите от 1 януари е една от причините кабинетът да бърза с промяната на концесията на ски зона Банско, което е планирано за последното заседание на правителството за годината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *