post

Последните две седмици на територията на цяла България по официални данни на Изпълнителната агенция по околна среда всекидневно се регистрира двойно превишение на допустимите норми за фини прахови частици. С тези думи столичният кмет Йорданка Фандъкова обобщи каква е ситуацията в страната от последните дни, съобщава Дневник.

Данните на агенцията показват, че жителите на София дишат силно замърсен въздух четвърти ден поред. Вчера например запрашаването в столицата е било няколко пъти над допустимата норма. Измерванията за понеделник показват в дадени точки запрашаване почти пет пъти над допустимата норма.

Въпреки че проблемът не е от тази година, от Столичната община все още не могат да предприемат конкретни мерки със справянето с него. Като основен виновник за замърсения въздух в града Фандъкова посочи “метеорологичните условия и най-вече отопляването на столичани с твърдо битово гориво”.

“Бих искала много по-бързо Столичният общински съвет да разгледа краткосрочните мерки в такива дни”, каза Фандъкова при откриването на новия пътен възел при софийското летище.

Малко след изказването ѝ заместникът ѝ по околната среда Лорита Радева уточни, че на 16 януари в ресорната комисия предстои разглеждането на мерките, свързани с данните от системата за ранно предупреждение за замърсяване на въздуха.

Според Фандъкова краткосрочните мерки трябва да започнат да се изпълняват колкото се може по-бързо. Тя посочи и какви трябва да са те.

“В дни с голямо превишение на нормите може да пуснем т.нар. зелен билет за градския транспорт, за да може хората да пътуват по-евтино. А при увеличения на нормата, каквито има днес в Скопие, да пуснем безплатен транспорт”, каза Фандъкова.

“Най-важно е да се спрат некачествените горива за отопление, които са с повишено съдържание на пепел и сяра. Най-голямо беше замърсяването на 1 януари, когато всъщност трафик и движение почти нямаше”, каза още кметът на София.

Тя допълни, че полицейски екипи правят проверки в кварталите “Христо Ботев”, “Димитър Миленков” и “Абдовица”, където най-често се горят гуми и други едрогабаритни отпадъци за отопление.

Чрез профила си във “Фейсбук” Фандъкова обяви, че е разпоредила да започне миене на улиците. Освен това всеки ден основните булеварди се метат механизирано.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *