post

Новият Закон за концесиите, който е в сила от началото на годината, може да застраши качеството на продукта, който предлагат няколко морски курорта – Албена, Слънчев ден, Ривиера и Св. Константин и Елена. При тях в момента концесиите на плажовете се държат от собствениците на комплексите, като това е така от момента на приватизацията им. Според публикация на в. “24 часа” обаче министърът на туризма е предложила провеждането на нови конкурси.

За плажовете правилата на новия закон влизат в сила от 2019 г., но проблемът е, че действащите договори за концесия на плажовете на тези курорти изтичат след няколко месеца.

Изданието посочва, че в допълнение ще отнеме поне година и половина създаването на концесионен регистър, писането на две наредби, създаването и приемането на стратегия за концесиите, структуриране на консултативен съвет за концесиите и др.

Докато сработи новият закон, плажовете се раздават по Закона за устройство на черноморското крайбрежие, тъй като Министерството на туризма не може да си позволи да остави в държавата плажове без надзор, се казва още в публикацията.

Притеснението на собствениците на тези няколко курортни комплекса е, че ако друга фирма спечели концесията за плажа, тя ще може да разполага там заведения или да предвижда атракции, които са шумни или вредят на предлагания от комплекса туристически продукт.

Главният изпълнителен директор на Албена Красимир Станев очаква “ужасни истории”, ако на предстоящия конкурс курортът не спечели надпреварата. “Това ще е равносилно на убийство за нас. Инвестицията в един плаж е нищо в сравнение с вложенията на хотелиерите, а в същото време концесионерът държи лост за въздействие върху целия курорт. Той може да направи шумна дискотека, да не почиства плажа и да развали качеството на цялата услуга. Ние години наред стискахме зъби и плащахме по около 2.5 млн. лв. концесионно възнаграждение на държавата. Но не се отказахме, защото иначе щяхме да провалим качеството на преживяването за туриста”, каза Станев.

Собственикът на Слънчев ден Георги Гергов е обжалвал обявения нов конкурс за концесия и предлага спешна промяна в закона за подобни случаи, защото вземането на концесията за плажа от друг концесионер може “да му съсипе бизнеса”.

За Ривиера вече е обявен и спечелен от “Съмър инвест” ЕООД търг. Новият концесионер трябва да си поеме задълженията в разгара на сезона – от 10 юли.

Според публикацията се очаква държавата да получи по-малко приходи от отдаването на тези плажове след новите конкурси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *