post

Влизаме в следващата многогодишна финансова рамка без стратегия. Когато финансирането не е обвързано с ясни цели, крие риск при преговорите да се прави не най-добрата игра с числата, да има релокация на пари от един сектор в друг.

За това предупреди вицепремиерът Томислав Дончев в изказването си пред участниците в пленарното заседание на КОСАК в София, съобщава econ.bg.

Той уточни, че сме в началната фаза на преговорите за следващата многогодишна финансова рамка на кохезионния пакет и колкото повече разговори, толкова повече инвестиции “в по-добрата кройка на тези политики”. Но подчерта, че изразходването на пари трябва да бъде свързано и с реформи.

Дончев е убеден също, че дебатът за кохезионната политика е дебат за бъдещето на Европа, индикатор колко вярваме в нея. ЕС преживява криза на идентичността, а сред симптомите на заболяването са проблеми, свързани с миграционния натиск, въздигане на ирационалния популизъм в редица страни-членки. Лекът, по думите му, е всеобщ консенсус какъв съюз ни е необходим, колко силен. Въпросът е защо допуснахме да се случи това с един от най-успешните проекти, как допуснахме Европа да стане скучна, неразбираема, коментира вицепремиерът.

Томислав Дончев е категоричен, че е необходимо опростяване на административните процедури при кандидатстване за финансиране по европрограмите.

Не можем да се позволим предприемач да казва, че му е по-лесно да тегли банков кредит,отколкото да кандидатства за финансиране по програма, това е сигнал колко тежки са процедурите, за да отиде финансирането там, където има нужда от него, даде пример той. Затова опростяването на правилата не е административен каприз, а въпрос на подкрепа, на улесняване, подчерта вицепремиерът. И уточни, че това не означава да няма силен, ефективен контрол, но в същото време не трябва бенефициентите да бъдат сковавани от страх.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *