post

Софийският университет “Св. Климент Охридски” е получил аванс за изграждане център за изследване на лечебните свойства на минералните води, част от който ще се помещава в сградата на бившата минерална баня в столичния “Овча купел”. Проектът е на консорциум “Наследство БГ” и ще бъде финансиран с 29.8 млн. лева по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, съобщава Дневник.

Авансът е в размер на близо 6 млн. лева, обясни пред “Дневник” ръководителят на проекта и бивш ректор проф. Иван Илчев.

Освен Софийския университет в консорциума влизат още три университета, седем института на БАН и Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, а Столичната община е бизнес партньор. Асоциирани партньори са организации в областта на туризма и културното наследство, които биха ползвали резултатите от проучванията.

Предвижда се другите две бази на центъра да бъдат бившият ресторант “Яйцето” в Ректората и сграда на университета на ул. “Гурко” срещу Кукления театър, която е получена като дарение от покоен професор и се отдава под наем.

За банята в “Овча купел” ще бъдат дадени 3 млн. лева от оперативната програма, обясни още проф. Иван Илчев. В момента Регионалният исторически музей подготвял инженеринговия проект, тъй като сградата е паметник на културата.

По проект в банята ще бъдат изградени две лаборатории, конферентна зала и компютърна зала. Едната лаборатория е наречена “Анализ, дигитализация и реставрация на аудио-визуално наследство”, а другата – “Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм”. По думите на Илчев ще се изследва действието на минералната вода върху организма, като върху това ще работи екип от Националната спортна академия.

Очакванията са строително-монтажните работи да започнат през март, а в момента се завършва обработването на документите за обществените поръчки. Предвижда се научните екипи да бъдат назначени в началото на следващата година. В центъра ще работят около 270 изследователи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *