post

Linde представи нови взривозащитени ричтраци или така наречените Ex-proof машини. Индустриалните кари, които се използват в потенциално експлозивна атмосфера, трябва да отговарят на специални изисквания за безопасност. Linde Material Handling е специализирана в тази област, а нейния представител за България Мотокар Сервиз има богато портфолио от подемни машини и складова техника. Това включва и най-новото поколение високопроизводителни ричтраци с товароподемност от 1.4 до 2.5 тона за ATEX зони 2/22. Подобно на всички други взривозащитени камиони от Linde, те се базират на съответния стандартен модел и се доставят на клиента, заедно с всички необходими сертификати и документация. Поддръжката и обслужването се извършват от партньорите на Linde.

“На пръв поглед много потребители дори не забелязват, че това е защитена от експлозии версия на кара”, казва Елке Карнарск, продуктов мениджър Ex-proof Trucks в Linde Material Handling. „И точно към това се стремим. Удобството и експлоатацията са идентични с тези при стандартните кари, структурни различия се проявяват само при по-внимателна проверка и не оказват влияние върху производителността и икономичността.“ Цялото електрическо оборудване, което може да причини образуването на искра, е защитено, съгласно съответната категория за защита от запалване. Механичните компоненти, като спирачки и вилици, са защитени допълнително. Електронният контрол на температурата гарантира, че прегряване на компонентите не е възможно, дори и при най-екстремните работни условия. Подлакътникът, седалката, подложката и пластмасовите части са антистатични, за предотвратяване на риска от искри, когато се натрупа електрически заряд. Изобщо всички части на тези кари са конструирани според изискванията. Всички източници на запалване биват неутрализирани дори и в атмосфера с прах, газове, пари или мъгла. В химическата, фармацевтичната промишленост, както и в производството на храни и напитки тези условия никак не са рядкост.

Освен противозапалителни свойства, карите притежават и всички позитиви на новата складова техника. Те включват предварителен избор на височина на повдигане, система за подпомагане на динамичното управление на мачтата, системи за камери с цветен монитор и функция за разделен екран и система за управление. Освен това новото решение за осветление “VertiLight” осигурява по-добри условия на труд и по-голяма безопасност. То се състои от две работни светлини, съставени от светодиоди, подредени в полукръг, които са монтирани диагонално върху подемната мачта. По този начин те осигуряват широкообхватно, равномерно и без заслепяване, осветяване на работната зона от пода до максималната височина на повдигане.

Новите модели се състоят от взривозащитени тежкотоварни (HD) ричтраци с висока скорост Linde R14 HD до R20 HD с натоварване от 1.4 до 2.0 тона и стандартния Linde R20 до R25 EX с 2.0 и 2.5 тона товароносимост. Версиите HD са предназначени за особено тежко натоварване и имат много здрава мачта с по-висок остатъчен капацитет. Това означава, че по-тежките товари могат да се съхраняват при по-голяма височина на повдигане.

Всички взривозащитени подемно-транспортни средства носят маркировката CE на производителя и отговарят на стандартите EN 1755 и ATEX 2014/34 / EU за регулиране на избягването на източници на запалване. Всички оператори трябва да знаят, че когато обслужват и ремонтират превозни средства, защитени от експлозии, те могат да разчитат на специално обучени сервизни техници от партньорите на мрежата на Linde, които гарантират, че оборудването се поддържа и ремонтира в съответствие със законовите разпоредби.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *