post

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в лицето на изпълнителния директор г-н Бойко Таков сключи Меморандум за сътрудничество с Алиансът за икономически и търговски съветници в Китай, подписан от г-н Лиу Яфей, заместник-председател на Алисанса.

Събитието се проведе в рамките на посещението на г-н Таков като ръководител на бизнес делегацията, придружаваща заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика г-жа Марияна Николова на 17-тото заседание на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия в гр. Пекин, Китайска народна република.

Документът бе подписан по време на бизнес форум, организиран от Алианса за икономически и търговски съветници в Китай, и предвижда размяна на бизнес контакти на предприемачи от двете страни, провеждане на изложби, панаири, семинари, конференции и други събития с цел запознаване на бизнес средите с икономиките и експортните възможности на двете страни.

Алиансът за икономически и търговски съветници в Китай (ECCAC) е платформа със силно значение за глобалния, търговски и културен обмен и сътрудничество на Китайската народна република.

Целта на създаването на ECCAC е насочена към насърчаване и засилване на сътрудничеството и комуникацията между китайските власти и частния сектор и над 70-те посолства и организации – партньори на Алианса, в сферата на бизнеса, технологиите, инвестициите, образоването, културата, туризма и др.

По време на събитието изпълнителният директор г-н Таков отправи приветствени слова към българските и китайски компании, участници в бизнес форума.

Той заяви, че Китай е важен икономически партньор на България, като допълни, че се наблюдава повишение на двустранния стокообмен през изминалата 2019 година с близо 6% в сравнение с 2018 година.

Г-н Таков бе категоричен, че българският пазар разполага с много предимства, от които могат да се възползват китайските компании, сред които свободният пазар на ЕС и възможността страната да бъде входна точка за китайските компании към него.

След официалната част събитието продължи с В2В срещи между българските и китайските компании.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *