post

Хотелиерите ще трябва да осигурят помещения, където да изолират туристи или хора от персонала, ако се окаже, че имат коронавирусна инфекция. Това предвиждат проектоправила, подготвени от Министерството на туризма.

Министерството на туризма е изпратило за съгласуване към Министерството на здравеопазването предложения за нови правила за работа на хотелите и ресторантите. На 13 май пада забраната за туристически пътувания, а активният летен туристически сезон се очаква да започне на 1 юли, припомни тя, цититирана от Кросс.

“Ако има служител или турист с коронавирусна инфекция, задължително той и най-близкият му кръг контакти да се изолира, хотелите да предложат места за изолация, отделни помещения”, препоръча тя.

Ангелкова каза, че се предвижда чуждестранните туристи, които желаят да дойдат в България, да подписват декларация за пътуване на собствен риск. В нея туристът ще обявява, че е здрав, ще се ангажира да спазва всички предвиждани от българското законодателство ограничителни мерки и че неговата осигуровка или застраховка покриват евентуални разходи за лечение, ако се окаже, че е вирусоносител. Ако туристът няма такава осигуровка или застраховка, ще трябва да покрие разходите за престоя под карантина и лечението от собствения си джоб, поясни тя.

Правилата на министерството определят също изискванията за социално дистанциране, дистанцията на рецепция в лоби зоната и други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *