post

Aко някога сте искали да притежавате село, ето една оферта. В Швеция се продава такова, но то ще ви струва 70 милиона шведски крони (7.3 милиона долара).

Сатра Брун е „уелнес село“ в покрайнините на шведската столица Стокхолм. То датира от 1700 г., когато доктор Самуел Скраге открива източника на минерална вода в Сатра и купува околните земи. След това той построява кладенец, болница, църква и жилища.

Това е било в момент, когато естествените извори се увеличават по популярност, тъй като се смята, че пиенето и къпането във висококачествена вода имат балансиращ и лечебен ефект върху здравето и благополучието, пише economynews.

Разпространение на думата за „лечебните свойства“ на водата на Сатра Брун, привлича местния елит да строи летни къщи в околността, които впоследствие са дарени на собствениците на земята.

Гостите на уленес зоната се подканят да пият водата на града всеки ден. Предлагат се и топли или студени минерални бани, за които се смятат, че помагат на емоционалното състояние.

Тогава през 1740-те години площадките и къщите са закупени от епископ от град Вестерас, който няколко години по-късно ги оставя на университета в Упсала, един от най-добрите университети в Швеция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *