post

В землището на бургаския квартал „Крайморие“ започна  строителството  на голям етнографски комплекс, който ще разказва историята на уникалното рибарско селище „Ченгене скеле“, съобщи БНР.

2,5 милиона лева е общата стойност на трите проекта за строителството на етнографски комплекс, пристан и закупуването на туристическо корабче. Те са финансирани от ОП „Региони в растеж“ и Програмата за морско дело и рибарство. Проектите трябва да бъдат завършени до началото на следващия туристически сезон.

Очаква се по Закона за културното наследство рибарското селище „Ченгене скеле“ да бъде обявено за част от нематериалното културно наследство, а след това ще се превърне и в архитектурен, културно-исторически резерват.

„Архитектурата на целия комплекс е вдъхновена от шарения, леко хаотичен дизайн на съществуващите рибарски къщи“, каза главният архитект на Бургас Емил Бурулянов.

Председателят на рибарското сдружение “Морски сговор” Димитър Янчев съобщи, че проектът за етнографски комплекс е вдъхновен от „уникалното, цветно, самобитно и пленяващо рибарско селище „Ченгене скеле“.

„Самите рибари определят селището като жив етнографски комплекс, а сега битът и традициите им ще оживеят в едно ново пространство, което ще се слива и ще допълва шарения образ на рибарските къщи. Етнографският комплекс е част от бъдещето и мечтите на рибарите“, посочи той.

От Община Бургас уточняват, че в Културно-историческия комплекс “Ченгене скеле” ще има многофункционална зала, кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, както и площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито.

На територията на етнографския комплекс ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики, за да се развие морската култура, да се привлекат туристи, да бъдат създадени работни места за местната рибарска общност.

За подобряване на транспортната свързаност на този район се изгражда нов пристан в рибарското селище Ченгене скеле. До него ще се стига с ново корабче, което Общината ще придобие догодина. Така катамаранът “Анастасия” ще продължи да обслужва маршрута до остров Света Анастасия, а новият плавателен съд ще пътува до етнографското селище.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *