post

Дали безмесната хранителна индустрия, включваща отгледано в лаборатории месо, заместители на морски дарове и протеини от насекоми, ще е бъдещето на храната? Тъй като Covid-19 разрушава традиционната верига за доставки на месо, хранителните гиганти и стартиращите компании работят, за да се ориентират в бъдещето, където протеините не са доминирани от конвенционалните източници на месо.

Според някои оценки 30% от калориите, консумирани в световен мащаб от хората, идват от месни продукти, включително говеждо, пилешко и свинско месо. Според индустриалния анализатор на CB Insights, глобалният пазар на месо може да струва 2,7 т. долара до 2040 г.

Американците са консумирали почти рекордните 220 паунда червено месо и птици на глава от населението през 2018 г. – през 1960 г. тази цифра е била само 167 паунда, според USDA.

За да отговори на това нарастващо търсене, месната индустрия се превърна в сложен глобален бизнес, който включва ферми и фуражи, както и посредници за месо, като центрове за преработка и складиране, транспорт и логистика, кланици и други. В САЩ само 4 производители – Tyson Foods, JBS, Cargill и National Beef – контролират над две трети от цялата преработка на говеждо месо в САЩ.

Но докато Covid-19 се разпространява по целия свят, променящото се поведение на потребителите и огнищата на вируси във фабриките нанасят големи удари по веригата за доставки на месо, която се очаква да загуби повече от 20 млрд. долара през 2020 г.

За разлика от тях стартиращите компании, фокусирани върху растителни протеини – включително Plantible Foods, Rebellyous Foods, Livekindly и InnovoPro – продължават да осигуряват милиони финансиране на фона на пандемията. Търсенето на веганско месо нарасна, като продажбите се увеличиха със зашеметяващите 264% през 9-те седмици, приключили на 2 май 2020 г.

Занапред веригата за създаване на месо може да бъде драстично опростена, тъй като лабораториите за „чисто месо“ биха могли да заемат мястото на ферми, фуражи и кланици.

Настоящото състояние на месната и растителната промишленост

През последното десетилетие в месната индустрия се наблюдава масивна консолидация, тъй като компании като Hormel и базираната в Бразилия JBS стават все по-големи и по-големи чрез придобиване на нови марки и продукти от месо.

Въпреки широкообхватните сделки в сектора, индустриалната месна индустрия е изправена пред нарастващ прилив на предизвикателства, свързани с бизнес, етични и екологични проблеми.

Тези корпорации също са започнали преминаването към растителен протеин на фона на натиска от стартиращите продукти и промените в потребителското поведение. Най-голямата компания за месо в света, JBS стартира свой собствен безмесен протеин през юни 2020 г. Други месокомбинати, предлагащи собствени линии растителни алтернативи, включват Tyson, Smithfield, Hormel и Cargill.

Междувременно стартъпите, използващи технология, за да проектират месо в лаборатории или да го произвеждат от растителни продукти, отбелязват нарастване на популярността си.

През 2019 г. една от най-големите алтернативни марки на протеини в света, Beyond Meat, която произвежда растителния Beyond Burger, стана публична на цена от почти 1,5 млрд. долара. Компанията навлиза на азиатските пазари, сключвайки сделка със Starbucks през април 2020 г., за да предложи своите безмесни колбаси в Китай.

През юни Beyond Meat също обяви, че ще дебютира своите продукти в избрани магазини KFC, Pizza Hut и Taco Bell в Китай.

Предвид нарастващия потребителски интерес и причиненото от пандемия спиране на месокомбинатите, все повече стартиращи компании правят нововъведения в безмесното пространство. Те не само се съревновават с приготвени и замразени меса, но също така изследват и други методи за включване на немесни протеини в диети, със закуски или заместители на храненето.

Дори и хамбургерите на растителна основа са отчели невероятен скок в популярността. Всичко това ни кара да мислим, че месото от истински животни ще бъде отживелица в бъдещето. И има много причини за това.

Междувременно можете да се наслаждавате на традиционни бургери от месо, които да си поръчате от тук: https://www.foodpanda.bg/cuisine/burgeri-delivery-sofiya.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *