post

Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България, ако страната не промени закона за българското гражданство в частта за т. нар. “златни паспорти”, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Тази седмица Брюксел вече откри такива процедури срещу Кипър и Малта, а на София изпрати писмо. Еврокомисията очаква отговора на българските власти до един месец.

Евродепутатите призоваха да се сложи край на схемите за “златни паспорти”, които се прилагат в някои държави-членки заради рискове, които тези програми пораждат – изпирането на пари, данъчните измами и корупцията. Те настояха, че Европа не трябва да има „ускорен вход за престъпниците”.

Евродепутатите подчертаха, че предоставянето на гражданство на ЕС на граждани от трети държави без подходящи проверки и прозрачност има отрицателни последици в други държави членки, като подкопава взаимното доверие и общите ценности.

Участници в дебата се позоваха на неотдавнашния скандал в Кипър, в който високопоставени длъжностни лица – включително председателят на националния парламент – бяха записани тайно как предлагат помощ на фиктивен китайски изпълнителен орган с криминално досие за получаването на кипърски паспорт чрез националната схема „гражданство срещу инвестиции”.

Кипър, Малта и България са трите страни от ЕС, в които е възможно да се получи гражданство в замяна на инвестиция, т.нар. „златни паспорти”. 19 държави от ЕС изпълняват програми за „пребиваване чрез инвестиции”, известни като „златни визи”.

Държави като Малта и Кипър са получили няколко милиона евро в последните години в замяна на издаването на няколко хиляди “златни” паспорта, стана ясно по време на дебата. Според някои евродепутатите тези схеми помагат на държавите да преодоляват икономическата криза.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *