post

Global Finance посочи Токио като най-добрият град за живеене за 2020 г. Класирането на най-добрите градове се основава на резултат, който отразява осем фактора – икономическа сила; изследвания и развитие; културно взаимодействие; жизненост; околна среда; достъпност; БВП на глава от населението (номинален в щатски долари); и COVID-19 смъртни случая на милион за страната, който е оценен с коефициент 3, за да му се даде приоритет.

Първите шест фактора (икономическа сила, научноизследователска и развойна дейност, културно взаимодействие, пригодност за живот, околна среда и достъпност) идват от индекса Global City Power, който предоставя задълбочен поглед и оценява различни аспекти на градския живот, включително културно значение и достъпност. Номиналният БВП на глава от населението идва от базата данни на Световната банка, а смъртните случаи на COVID-19 на милион идват от комбинация между университета Джон Хопкинс и Statista за останалите градове.

Поради тази причина някои от градовете, които рутинно са били в топ 10 или топ 20, са се сринали до много по-ниски позиции поради лоши данни в пандемията. Сред тях са градове като Брюксел (43), Милано (40), Барселона (38) и Мадрид (35). Често се смята, че тези градове имат високо качество на живот и имат съответно добри резултати по отношение на културното взаимодействие, жизнеността и околната среда. Въпреки това, смъртните случаи на COVID-19 на милион в Белгия, Италия и Испания са много високи, тъй като тези страни бяха изправени пред първоначалната вълна, а в момента и пред втора вълна.

Градове като Токио, Сингапур, Сеул и Хонг Конг са класирани на високо ниво поради изключително ниското разпространение на COVID-19 и ниските нива на смъртност на глава от населението за тези страни. Ниският процент на смъртните случаи от COVID-19 е и основната причина Куала Лампур (23) и Банкок (32) и да се класират над много американски градове като Лос Анджелис (33), Бостън (36) и Вашингтон (39), като Съединените щати имат висок процент на смъртни случаи от COVID-19.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *