post

Закупуването на диван е една от най-важните инвестиции, които вероятно ще направите за дома си. В хола това е мебел, в която почиваме, подремваме, четем, хапваме, пийваме или пък се забавляваме със семейството и приятелите си, гледаме телевизия, играем с децата. Затова не случайно когато се избира мека мебел – обикновени или ъглови дивани, фотьойли или кресла, има смисъл да се отдели време, за да се избере модел, който да издържи дълги години.

От измерването до избора на добра рамка, ето 5 неща, които трябва да се имат предвид, преди покупката на нов диван.

 

  1. Трябва да се пробва преди да се купи

Когато се купува нов матрак, обикновено се правят много тестове и проби за твърдост, ергономичност, височина… Е, същата теория се отнася и за дивана. Обикновено един диван е с дълбочина на седалката най-малко 60 см, което дава достатъчно място за маневриране, ако човек има дълги крака, и позволява да се приберат удобно, ако седящият е по-нисък. Но дълбочините на седалките варират, така че определено си струва да се изпробват различни стилове. Така потребителят ще е сигурен, че получавате добра опора за гърба. Що се отнася до височината на седалката, повечето дизайни са с височина между 45 см и 50 см. Няма правилна или грешна височина, така че отново трябва да се тества – опитайте, преди да се купите, за да отговаря изискванията на цялото семейство.

Важно също така е да се помисли за това, как човек обича да седи. Например, ако са двама и двамата обичат да седят с вдигнати крака, е добре да се провери дали диванът е достатъчно дълбок, за да побере и двамата. Или трябва да се помисли за ъглов диван, за да има достатъчно място за настаняване.

Ако пък обичайната поза е лежане, е добре да се обърне внимание на дължината на мебела.

 

  1. Инвестицията в добра рамка си заслужава

Експертите съветват купувачите да не се скъпят за избор на качествена рамка. Тя ще се изплати през многото години на излежаване. Масивната рамка от твърда дървесина е добър вариант, но ако диванът, който е харесан е с ПДЧ или метална конструкция, трябва да се внимава. Струва си да се обърне внимание и на гаранцията, добре е да се предпочитат производители, които предлагат поне 15-годишна гаранция.

 

  1. Задължителна проверка на възглавниците

Купувачът не бива да забравя, че това, което е вътре в дивана е също толкова важно, колкото това, което е отвън. Що се отнася до облегалката и седалката на дивана, възглавниците, пълни с пера, са много удобни, но те не са много трайни във времето. Пълнежите от пяна или влакна могат да загубят формата си с течение на времето. Перфектното решение? Много експерти препоръчват да се избере комбинация от пера и пяна, тъй като „перата придават мекота,  докато пяната осигурява структура. Възглавниците за гръб, пълни с пера и възглавниците на седалките, пълни с пяна или влакна, са доста добра комбинация.

  1. Фокус върху тъканта

 

Независимо дали се избира смел цвят, шарка или неутрален, изборът на тапицерия ще окаже огромно въздействие върху стаята, така че трябва да се избере внимателно, за да се впише в схемата. Естествените материали могат да избледнеят при силна слънчева светлина, затова е добре да се избере синтетичен плат, ако диванът е близо до прозорец. Това е особено важно в оживен семеен дом или ако има куче или котка.

 

  1. Измерване

Няма нищо по-лошо от закупуването на мебели, които не се вписват в един дом. Затова, преди всичко, е важно да се измери всичко. Това означава да се обърне внимание на дълбочината на дивана, ако се купува за по-малка стая, тъй като дълбочината на седалката рядко се променя от по-големите към по-малките дивани. Трябва да се има предвид височината на дивана, особено ако в стаята има радиатори или стелажи.

Не по-маловажно е да проверят размерите на всички врати и стълбища, през които диванът ще трябва да премине при доставка. Така дори стените ще благодарят.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *