post

Когато говорим за бизнес, свързан с наличие на голямо складово помещение, един от най – важните въпроси, които трябва да се решат е изборът на подходящ мотокар. Този процес засяга всичко – от оперативните разходи, през производителността до управлението на наличностите.

Изборът на подходящия мотокар може да направи разликата между продуктивната среда и хаоса, а добре работещият уред ще означава повече експедитивност и точност.

Съществуват различни фактори, които трябва да се имат предвид при закупуването на нов, на рециклиран мотокар или наемането на такава машина за склада. Не всеки е наясно с разликите и ограниченията на различните видове мотокари, а често предимствата на рециклираните мотокари са повече спрямо покупка на нов, например. Повече за тях може да видите тук: https://www.motokarbg.com/blog/22-predimstvata-na-recikliranite-motokari.

Освен това е важно да се обмислят важни аспекти като необходима мощност, товароносимост, размер на склада, височина на повдигане и други.

Съществува широка гама от мотокари и всеки от тях е създаден за конкретни работни места. Но как да разберете какъв тип е необходим за вашия бизнес?

Има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид при избора на подходящия мотокар:

  1. Околна среда

Вашата бизнес среда ще повлияе на вида мотокар, избора на гуми и вида на горивото. Какви са условията, в които ще работи мотокарът – на гладки или грапави повърхности; на закрито, на открито или и двете; колко часа на ден ще се използва той?

  1. Размер на товара / Капацитет

Би било голяма грешка да изберете мотокар с максимална товароподемност, която е под вашите изисквания. Важно е да отговорите на въпроси като:

Какъв тип стока ще обработва мотокарът?

Какво е средното тегло на товара?

Кой е най-големият товар, който се очаква да вдига?

Каква е обичайната/средната широчината на товарите?

Видът на товара също е от значение, тъй като има специфични приставки за мотокари, които могат да подобрят работата и да помогнат за по-ефективното местене на товара –  скоби за уреди, за кашони, за хартиени ролки и др.

Страничното преместване е друга функция, която ще позволи мобилността на всеки товар -наляво и надясно, без да се налага да се мести камионът.

  1. Височина

Подобно на максималното натоварване, уверете се, че сте избрали мотокар, който да отговаря на вашите ограничения на височината.

Задайте си въпроси като:

Каква е типичната височина на повдигане?

Коя е най-високата точка, която трябва да достигне мотокарът?

Има ли някакви ограничения за височината, които да се вземат предвид? (например: таванни греди или ниско окачени светлини)

Също така проверете изискванията за височината на склада и ширината на пътеката.

  1. Тип гориво

Има три вида мотокари според горивото, което ползват – електрически, газови или дизелови.

Електрическите мотокари първоначално ще струват по-скъпо, но имат по-дълъг живот и по-нисък разход в сравнение с други видове. Те също така работят много тихо и не произвеждат емисии, поради което се препоръчват за работа на закрито или в студен климат. Зареждането на батерията обаче може да отнеме много време и не са подходящи за външна употреба

Газовите или дизеловите мотокари могат да вдигат много по-големи товари и да се движат по-бързо. Те имат по-ниски разходи за поддръжка и дълъг живот, а освен това зареждането с гориво е доста бързо в сравнение със зареждането на електрически мотокар. Тези обаче имат високо ниво на емисии и са доста шумни при работа.

Дизеловите мотокари силно се препоръчват, ако ще се използват за тежко вдигане или на открито. Те са доста мощни и с ниски експлоатационни разходи в сравнение с предишните. Също така е по-малко вероятно да се повредят и ще предложат голяма надеждност за вашия бизнес

  1. Избор на гуми

Предлагат се различни видове гуми за мотокари. Най-често срещаните са плътни или пневматични, но има и бели гуми без маркировка и гуми с възглавници – всяка със своя специфична употреба и подходяща за определени среди.

  1. Ергономичност

Висококачествените регулируеми седалки са важни, тъй като операторите на мотокари седят в машините в продължение на часове.

Инвестицията в качествена ергономия ще намали вероятността от наранявания, като болки в гърба, които могат да бъдат причинени от повтарящи се задачи, изпълнявани при неудобна поза.

  1. Нов, рециклиран или под наем?

Часовете, които вашият мотокар се очаква да работи на ден или седмица ще помогнат да определите най-добрия вариант, но всеки има своите плюсове и минуси.

Рециклирани мотокари – по-малки предварителни разходи.

Едно от големите им предимства е, че цената им е по-достъпна в сравнение със закупуването на чисто нов. Освен това при рециклирания модел всички повреди и износени елементи са били ремонтирани и подменени спрямо изискванията на производителите, а мотокарът е минал през различни тестове за изправност. Освен това някои търговци на рециклирани мотокари предлагат гаранция  и сервизно обслужване при нужда.

Нов мотокар

За него ще ви трябват повече средства за инвестиция. Хубаво е, че има сервизиране и гаранция, очаква се да има по-малко повреди и разходи за обслужване.

Наемане на мотокари

Наемането или лизингът винаги са силни опции, но и в двата случая това ще означава по-ниски разходи. Мотокар под наем може да бъде краткосрочно или дългосрочно и ако управлявате малка компания, това е идеалното решение. Отново вземете предвид естеството на вашия бизнес, когато взимате окончателно решение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *