post

 

Голям или малък, в къща или в малка кооперация, в града или на село, дворът е истинско богатство.  Това е мястото, където човек може да избяга, когато иска да се отпусне, да си почива, да се забавлява със семейството или да устрои парти с приятели.

Но за да се случи всичко това, трябва да се създаде място, което да излъчва уют и спокойствие, да бъде комфортно и да радва душата и очите. Двор, в който има твърде много мебели, конструкции (като беседки ) и детски съоръжения за игра (ако няма нужда от тях), ще изглежда хаотичен и претрупан. Ето защо е важно да се следват няколко лесни правила, които ще помогнат за оформянето на перфектния двор.

Без бъркотия

Първото и най-важно правило за двора е да се почисти и да се подреди. Това означава да се премахнат всички излишни неща – пясъчника на порасналите деца, стария надуваем басейн, мебели, които вече не се използват. Почистете бъркотията, подрежете обраслите дървета и живи плетове.

Погледнете на двора като на бял лист – от какво се нуждаете, за да го превърнете в райското място, за което мечтаете.

Предпазете се от хорските очи

Спокойствието и уединението са още един важен фактор за уюта на двора. За да се предпазите от нежеланите погледи, добра идея е да поставите мрежи за огради. Това е едно лесно и бюджетно решение, което ще ви осигури нужното спокойствие и ще ограничи любопитните погледи на съседи и минувачи.

Удобни мебели

За да бъде вътрешният двор оазис за почивка и релакс, помислете за мебелите. Не се колебайте да инвестирате в качествени такива, които не само ще издържат на променящите се атмосферни условия, но и визията им няма да ви омръзне с времето.

Пейка, шезлонги, здрава и стабилна маса, са достатъчни за едно добро начало. Допълнете с меки и удобни възглавници, които да внесат цвят и настроение.

Защита от слънцето

Лятото е сезонът, в който прекарваме най-много време на двора, но слънцето тогава е доста силно. Това означава, че слънцезащитата трябва да бъде внимателно обмислена. Освен голям и кръгъл чадър, може да заложите на беседка или пергола, сенници, щори, а защо не и на естествената сянка на лозница или дърветата.

Правилното озеленяване

Озеленяването не е просто трева, цветя храсти и дървета. Внимателно планираните и подбрани растения, които изглеждат естествено, могат да зададат тема или настроение, дори да пренесат човек на любимо място за почивка.

Ключът е да се изберат растения, които се адаптират добре към климата. В този случай си заслужава да се потърси професионална помощ от ландшафтен дизайнер или градинар.

Нещо лично

Гледайте на двора като на стая навън. Това означава да пренесете тук вашия личен стил, да създадете пространство, което ви помага да се отпуснете или позволява да практикувате любимите си занимания – йога, четете, срещи с приятели.

Създайте поверителност

Поверителността е неразделна част от релаксиращата среда. В зависимост от мястото, помислете да отделите вашия двор от този на съседите с плет, храсти, дървета, а защо не и паравани.

Осветление

Осветлението е често пренебрегван елемент при проектирането на двора. Но истината е, че то може да добави неповторим чар. Осветлението не означава само лампа. Може да помислите за фенери, за разноцветни крушки на дърветата, за големи свещи….Всичко е въпрос на личен вкус.

Още полезни съвети как да организирате вътрешния двор – вижте тук: https://skyprotect.bg/kak-da-organizirame-vutreshniq-dvor/.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *